Reclamă
Reclamă

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral reprezintă o problemă majoră de sănătate care poate avea consecințe devastatoare. Acesta apare atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, provocând moartea celulelor cerebrale și disfuncții la una sau mai multe părți ale creierului.

Restricția alimentării cu sânge poate fi rezultatul blocării unei artere care alimentează creierul cu sânge, al ruperii unui vas de sânge care cauzează o hemoragie în interiorul creierului sau al unei scurte reduceri a alimentării cu sânge a creierului.

Constatările acestui nou studiu, care a analizat rata cazurilor noi de accident vascular cerebral în Oxfordshire în ultimii 20 de ani, reflectă dovezile emergente potrivit cărora accidentul vascular cerebral la tineri este o problemă în creștere în țările cu venituri ridicate.

Punctul de vedere tradițional este că factorii de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea, joacă un rol minor în accidentul vascular cerebral, dar studii recente au început să contrazică acest punct de vedere.

Reclamă

Accidentele vasculare ischemice

Datorită unei burse de cercetare din partea Fundației, Dr. Linxin Li de la Universitatea din Oxford investighează rolul acestor factori de risc tratabili în cazul accidentului vascular cerebral la tineri.

Cercetările doctorului Li se concentrează asupra mai multor tipuri de accidente vasculare cerebrale, cum ar fi accidentele vasculare ischemice, cauzate de blocarea arterelor, „mini-accidentele vasculare cerebrale” (atacuri ischemice tranzitorii) și hemoragiile cerebrale (hemoragia intracerebrală și hemoragia subarahnoidă).

Acest nou studiu, condus de cercetători de la Departamentul Nuffield de Neuroștiințe Clinice de la Universitatea din Oxford, este publicat într-un număr recent al revistei JAMA.

Cercetătorii au analizat dacă incidența accidentelor vasculare cerebrale la persoanele mai tinere și la cele mai în vârstă s-a schimbat din 2002 până în 2018, bazându-se pe datele de la The Oxford Vascular Study, care cuprinde 94.567 de persoane înregistrate la cabinetele medicilor de familie din Oxfordshire.

Incidența se referă la numărul de persoane care dezvoltă o anumită boală sau un eveniment legat de sănătate – în acest caz, accidentul vascular cerebral – într-o anumită perioadă de timp.

Cercetătorii au luat în considerare și alți factori, cum ar fi stilul de viață, schimbări în practicile de diagnosticare, controlul factorilor tradiționali de risc vascular și cauzele de accident vascular cerebral specifice fiecărui sex.

Ei au constatat că, între 2002-2010 și 2010-2018, a existat o creștere de 67% a incidenței accidentului vascular cerebral în rândul adulților mai tineri (sub 55 de ani) și o scădere de 15% în rândul adulților mai în vârstă (55 de ani sau mai mult).

În rândul tinerilor care au suferit un accident vascular cerebral, s-a înregistrat o creștere semnificativă. Poate avea legătură cu stresul de la locul de muncă, activitatea fizică redusă și orele de lucru lungi, fiecare dintre acestea fiind mai puternic asociate cu riscul de accident vascular cerebral decât cu cel de atac de cord.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro