Reclamă

Amintirile cu mâncarea de vară sunt parțial făcute din înghețată.

De la o gelato italiană care se topește până la un sorbet înghețat. Înghețata este un tratament delicios, internațional, de preferat pentru tineri și bătrâni deopotrivă, atunci când temperatura crește și căldura verii arde.

Dar pe cât de gustoasă este înghețata, desertul simplu, dar emblematic, este extrem de complicat.

Potrivit unui articol publicat în jurnalul, Appetite în 2013, oamenii sunt făcuți să nu le placă lucrurile reci. Fie că este vară sau iarnă, când stimulii de frig sunt aplicați extern, s-ar putea să simți un reflex „o, uau, apa este rece” și să treci și să experimentezi vasoconstricție pe măsură ce corpul tău își apără temperatura actuală.

1.Este sau nu bine

De ce consumul de înghețată vara ne poate afecta sănătatea. Motivul este îngrijorător
Pixabay

Mâncatul unei înghețate într-o zi fierbinte, poate face mai mult rău decât bine în ceea ce privește creșterea temperaturii corpului. Cu toate acestea, există o excepție corporală: gura ta.

Stimulii de frig aplicați pe gură sunt percepuți ca plăcuti din cauza plăcerii asociate cu săturarea setei și cu un efect revigorant. Apa rece este preferată apei calde ca potolitor de sete. Iar produsele reci, cum ar fi înghețata, pot fi, de asemenea, percepute ca fiind plăcute, deoarece răcirea orală potolește setea.

Vestea proastă este că, deși înghețata te va răcori imediat și va genera o senzație de gust răcoritor de plăcere grasă, consumul de înghețată te poate face în cele din urmă să te simți mai fierbinte.

Deși înghețata este bună cu moderație în orice perioadă a anului, este de fapt de preferat să o consumi iarna decât vara.

2.De ce se întâmplă acest proces

Înghețata conține de obicei o cantitate suficientă de zahăr, grăsimi și proteine. Este un aliment greu de digerat de organism.

Oamenii au sânge cald și ne controlăm temperatura corpului, indiferent de mediul înconjurător. De asemenea, descompunem alimentele pe care le consumăm. Astfel încât diferiți nutrienți să poată fi transportați prin corp și absorbiți.

Deoarece înghețata este un aliment complex, organismul va trebui să producă mai multă căldură pentru a o digera. Acest lucru explică de ce poate fi necesar să comutați setarea ventilatorului de la scăzut la ridicat după ce mâncați înghețată.

Căldura suplimentară produsă de organism atunci când consumi alimente grele este benefică atunci când vremea este rece. Dar vara ar trebui să fii conștient de posibilitatea de supraîncălzire într-o zi foarte caldă.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro