Nu există nicio modalitate de a justifica mâncarea nesănătoasă, atunci de ce ne mai poftim?
Continuăm să citim despre cât de dăunătoare poate fi mâncarea nedorită pentru sănătatea noastră. Poate duce la boli cardiovasculare, atacuri de cord, obezitate, hipertensiune arterială și o multitudine de alte probleme de sănătate. Dar, cei mai mulți dintre noi nu reușesc să controleze aceste pofte.
Credințe în jurul alimentelor
Mulți dintre noi cred că alimentele sănătoase și hrănitoare nu pot fi gustoase și delicioase! Oamenilor nu le place să mănânce alimente sănătoase, cum ar fi fructele și legumele, deoarece nu le-a plăcut în copilărie.
Vești bune! nu mai ai 5 ani. Nu lăsați aceste vechi credințe să vă împiedice să încercați alimente sănătoase! Știai că papilele tale gustative se schimbă la fiecare 5-6 ani și că durează până la 10-12 încercări înainte de a-ți dezvolta gustul pentru anumite alimente? Știm că mâncarea nedorită este mai gustoasă, dar se pot face versiuni mai sănătoase cu ea gustoasă!
Nu dormi suficient
Mulți oameni văd somnul ca un semn de slăbiciune. Cercetările arată că un somn mai puțin decât este necesar, duce la mai multe pofte și alimente nesănătoase. Un studiu recent care a analizat activitatea creierului și a comparat cei care dorm 9 ore față de 4 ore.
S-a descoperit că cei care dormeau mai puțin zonele asociate cu plăcerea s-au luminat mai mult atunci când subiecții au văzut imagini cu înghețată și pizza în comparație cu legume și iaurt. Privarea de somn afectează negativ toate sistemele corpului nostru. Ceea ce duce la o poftă crescută de confort. Fie că este vorba de o îmbrățișare caldă sau de mâncare nedorită.
Stresul
Într-o situație stresantă, corpul nostru eliberează un hormon de stres cunoscut sub numele de „cortizol”. S-a dovedit științific că grăsimile și zaharurile fac să se simtă mai bine și oferă confort. Drept urmare, corpul nostru ajunge să poarte mai multe astfel de alimente. Un studiu a susținut acest lucru prin concluzia: zahărul pare să scadă cortizolul. Și să calmeze semnalele de stres din creier.
Mănânci prea repede
Te-ai întrebat vreodată de ce toată lumea spune să-ți mesteci mâncarea de 32 de ori înainte de a înghiți? Ei bine, 32 este un număr exagerat, pentru că în zilele noastre oamenii vizează să-și termine întreaga masă într-un interval de 5-10 minute!
Este timpul să ne reconsiderăm cu toții acest obicei acum. Mâncatul prea repede poate crea o comunicare greșită între intestin și creier. Prin care semnalele de sațietate la nivelul creierului pot fi omise, ducând la supraalimentare.