Mulți dintre noi cumpărăm apă de băut ambalată fără să ne gândim vreodată.

Dar s-ar putea să nu fie cea mai înțeleaptă alegere, nu numai pentru sănătatea ta, ci și pentru mediul înconjurător și fauna sălbatică. Deoarece multe sticle de plastic ajung pe plaje și chiar sufocă sistemele de drenaj a apelor uzate.

Potrivit ministrului Uniunii pentru Mediu, Bhupender Yadav, India generează 3,5 milioane de tone de deșeuri de plastic anual. Iar generarea de deșeuri de plastic pe cap de locuitor aproape sa dublat în ultimii cinci ani.

Probleme de mediu

Social media

Vorbind la un eveniment la începutul acestui an, el a adăugat că „Plasticul a devenit una dintre cele mai presante probleme de mediu cu care ne confruntăm astăzi. Poluarea cu plastic afectează negativ ecosistemele noastre. Și este, de asemenea, legată de poluarea aerului.”

În plus, potrivit unui studiu al Școlii de Sănătate Publică de la Harvard, s-a observat că la participanții care au consumat apă din sticle de policarbonat. Concentrațiile urinare ale bisfenolului chimic A (BPA) – folosit pentru a produce materiale plastice din policarbonat – au fost semnificativ mai mari. Studiul a mai remarcat că lichidele fierbinți ar face ca acest efect să fie și mai mare.

„Expunerea la BPA înainte de naștere este legată de dificultăți comportamentale și emoționale la fetele tinere. Persoanele cu niveluri ridicate de BPA în urină au, de asemenea, mai multe șanse de a avea boli de inimă sau diabet”, a spus Harvard School of Public Health.

O problemă pentru sănătate

Când o sticlă de apă din plastic intră în contact cu căldura, eliberează micro-materiale plastice în apă. Care își mai fac loc în corpul tău odată ce bei acea apă. Aceste micro-materiale plastice cauzează diverse probleme pentru corpul uman. Inclusiv dezechilibru hormonal, infertilitate și chiar împiedică sănătatea ficatului.

Sticlele de plastic eliminate răman în mediu mii de ani. Îndemnând oamenii să opteze pentru sticle fabricate din alternative mai sănătoase.

Plasticul este un polimer format din carbon, hidrogen, oxigen și clorură. Dintre acestea, BPA este una dintre cele mai dăunătoare substanțe chimice folosite la fabricarea sticlelor de apă din plastic. Iar nivelul acestuia crește atunci când apa este stocată pentru o perioadă lungă de timp sau la o temperatură mai ridicată.

Prin urmare, consumul prelungit de apă stocată în sticle de plastic poate provoca probleme grave de sănătate. Cum ar fi tulburări hormonale. La bărbați, poate duce la un număr scăzut de spermatozoizi și la pubertate timpurie la fete. Chiar și probabilitatea de a avea cancer de ficat și de sân este mai mare pentru persoanele care consumă apă îmbuteliată. Este timpul să conștientizăm comunitatea noastră cu privire la efectele nocive ale consumului de lichide care sunt depozitate în sticle de plastic. Ar trebui să ne întoarcem la vremurile noastre bune de depozitare a lichidelor, în special a apei, în recipiente de cupru și sticle de sticlă.