Smochinele, atât uscate, cât și proaspete, sunt o sursă excelentă de fibre și sunt pline de vitamine și minerale.
Smochinele sunt fructele arborelui ficus, care face parte din familia dudului (Moraceae). Au un gust unic, dulce, textură moale și moale și sunt umplute cu semințe ușor crocante, comestibile. Smochinele proaspete sunt delicate și perisabile, așa că sunt adesea uscate pentru a le conserva. Acest lucru produce un fruct uscat dulce și hrănitor, care poate fi savurat pe tot parcursul anului.
Există mai multe soiuri de smochine, toate variază ca culoare și textură. Caracteristica lor unică este o mică deschidere asemănătoare unui mugur numită ostiolă în partea de sus, care ajută fructul să se dezvolte. Dulceața lor naturală înseamnă că, înainte de zilele zaharurilor rafinate, erau adesea folosite ca îndulcitor.
Beneficii nutriționale
O porție de 30 g de smochine uscate oferă:
68kcal/290KJ
1,1 g proteine
0,5 g grăsime
15,9 g carbohidrați
3g fibre
291 mg potasiu
75 mg calciu
24 mg magneziu
1,26 mg fier
O porție de 80 g de smochine proaspete oferă:
34 kcal/148 KJ
1,0 g proteine
0,2 g grăsime
7,6 g carbohidrați
1,6 g fibre
160 mg potasiu
12 mg magneziu
30 mg calciu
120 mcg caroten
O porție de 80 g de smochine proaspete este considerată una dintre cele cinci pe zi, adică aproximativ două fructe de mărime medie. Doar 30 g de fructe uscate contează drept unul dintre cele cinci pe zi, deoarece ar fi echivalent cu 80 g de fructe proaspete.
Promovează sănătatea digestivă
Smochinele sunt adesea recomandate pentru hrănirea și tonifierea intestinelor, ele acționând ca un laxativ natural datorită conținutului ridicat de fibre. Fibrele pe care le furnizează au, de asemenea, proprietăți prebiotice, hrănind bacteriile intestinale și promovând un mediu intestinal sănătos, care, prin urmare, îmbunătățește bunăstarea digestivă.
Bogate în antioxidanți
Smochinele, în special cele coapte, sunt bogate în compuși vegetali protectori numiți polifenoli. Acești compuși au proprietăți antioxidante protectoare, ceea ce înseamnă că ajută la prevenirea reacției oxigenului cu alte substanțe chimice și să provoace daune celulelor și țesuturilor, fiind cheie pentru gestionarea oxidării.
Poate susține o tensiune arterială sănătoasă
Mulți dintre noi consumă prea mult sodiu (sare), care se găsește în alimentele procesate. Aportul ridicat de sodiu poate duce la deficiențe de potasiu și acest dezechilibru poate duce la hipertensiune arterială (hipertensiune arterială). O dietă bogată în fructe și legume, inclusiv smochine proaspete, crește în mod natural nivelul de potasiu și, prin urmare, este încurajată să ajute la gestionarea tensiunii arteriale.
Un studiu care a examinat efectele specifice ale extractului de smochine la animale a arătat scăderi ale tensiunii arteriale pentru cei cu valori normale, precum și hipertensive.