Potrivit datelor oficiale ale statelor unde prostituția este reglementată prin lege, în prezent, doar în Europa există peste 100.000 de românce care practică această meserie.

Aceleași cifre arată că numai în Elveția sunt câteva mii de românce, unele cu facultate și copii acasă, care își vând trupul în bordeluri sau pur și simplu pe stradă.

1. De ce ajung româncele să se prostitueze în afara granițelor

În Elveția, ele sunt înregistrate au permis de muncă, există inclusiv un Departament Special al poliției care supraveghează industria lucrătorilor sexuale. Chiar și așa, de multe ori ele ajung victimele traficanților de carne vie care vor să se îmbogățească de pe urma lor.

Jurnaliștii de la digi24 au făcut un reportaj exclusiv în cel mai mare club erotic din Lausanne, Elveția, unde majoritatea angajatelor vin din România.

Am terminat turismul. Am făcut copilul, fata, la 21 de ani. Pe la 24 de ani m-am gândit ce să fac, ce să fac?. Ce să fac cu facultatea? Mama are facultate și stă pe bară acasă. Ce să faci în România cu facultate? Nimic!, spune Adriana, una dintre lucrătoarele sexuale din clubul aflat în orașul din Elveția. 

Cum ajung fetele aici? Cu autobuzul, cu avionul”, glumește patronul clubului, Thierry Schmidely, potrivit sursei amintite mai sus. 

Sunt foarte norocoasă, pentru că nu am avut niciodată pot să spun, între ghilimele, un pește. Nu este ceva wow aici. Lucrezi într-un club, te prostituezi, este ceva normal. Nu e ca la noi în țară: te prostituezi, vai de capul tău! Stai tu acasă, du-te și muncește pe zece milioane și copiii să plângă de foame și lasă că vin eu aici, în Elveția, să mă prostituez, să-mi fie copilul bine acasă”, explică Iasmina, o româncă cu experiență de șapte ani în domeniu. 

2. Câți bani câștigă o prostituată în Elveția

Sursa amintită mai sus mai scrie și faptul că un client care apelează la serviciile unei prostituate în Elveția plătește cel puțin 160 de franci elevețieni pe oră, în jur de 750 de lei, dacă apelează la cineva care lucrează într-un astfel de salon. Pe stradă, tariful este de 3 ori mai mic.

„Maximum poți să faci pe seară 1.500-2000 (franci). Pe perioada asta de pandemie 1.400 de franci”, spune Adriana.

Iasmina povestește că a adunat într-un an de zile și 100.000 de franci: „Din banii obținuți am luat un apartament și o mașină, mi-am întreținut familia, m-am îmbrăcat, am dus o viață decentă, o viață normală”.

„În club sunt clienți de tot felul. E ca și când ai merge la un magazin mare, unde e toată lumea. În afară de femei”, mai spune patronul clubului din Elveția.

De ce ajung româncele să se prostitueze în afara granițelor: „Sunt foarte norocoasă...”
Pixabay

 

3. Elveția, prima țară din Europa unde prostituția a devenit legală

Elveţia a fost prima ţară din Europa care a legalizat prostituţia în anul 1942. Deși au drepturi de muncă, de multe ori ele pică în plasa traficanților de carne vie. Aceștia vin să le recruteze chiar din bordel. 

La noi în adăpost a ajuns o fată româncă de 19 ani, însărcinată, și care lucra într-un salon nu foarte departe de aici. Nu era independentă, ea dădea toți banii traficantului. Fata lucra în fiecare zi în salon și apoi în stradă. Câștiga între 500 și 1000 de franci pe zi, dar toți banii îi dădea proxenetului”, spune directorul Centrului de Asistență a Victimelor, Lausanne.