Reclamă

Postul Crăciunului a început de câteva zile, iar milioane de credincioși îl țin cu mare strictețe. Față de cel al Paștelui, în cadrul acestuia, dezlegările la pește sunt mai numeroase.

Când este dezlegare la pește în acest post?

Postul Crăciunului a început pe data de 15 Noiembrie și va dura până în ajunul Crăciunului. În această perioadă, credincioșii nu consumă deloc alimente de origine animală. Față de postul Sfintelor Paști, cel al Crăciunului este un post al bucuriei. Din acest motiv este considerat fiind mult mai ușor de ținut.

În acest sens, postul Crăciunului are și numeroase zile în care există dezlegare la pește. Astfel, conform calendarului ortodox, cei care țin pot pot mânca pește sau preparate din carne de pește:

În zilele de 22,26,27, 30 Noiembrie. De asemenea, în luna Decembrie, vom avea dezlegare la pește pe 3,4,5,6, 10,11,12,13,17,18 Decembrie.

Dezlegare la untdelemn și vin

Conform dogmelor bisericești, vinul și untdelemnul nu sunt considerate produse „de post”. Există însă dezlegare la consumul acestora doar în anumite zile. Astfel, în 17,22,24,29 Noiembrie, credincioșii pot consuma untdelemn și vin. Totodată în 1,8,15,20 și 22 Decembrie, de asemenea.

Cât de des trebuie să te spovedești și împărtășești în postul Crăciunului?

Pentru ca postul să fie unul cu folos duhovnicesc, este necesar să fie urmat și de spovedanie. Ne putem ușura de povara păcatelor mici sau mari ori de câte ori simțim acest lucru. Unele persoane aleg să se spovedească și împărtășească la începutul postului sau la final. Altele ajung la duhovnic cât se poate de des în această perioadă.

Este important ca pe lângă postul cel trupesc să punem preț și pe cel sufletesc.

Faptele de milostenie în această perioadă ne împlinesc și sunt atât de bineplăcute lui Dumnezeu. Totodată, smerenia rămâne o virtute de bază pentru fiecare credincios. Smerenia este opusă mândriei și ne ajută să rămânem aplecați în fața lui Dumnezeu.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro