Începutul lunii noiembrie vine la pachet cu noi schimbări în ceea ce privește planul financiar. Începând de azi, a intrat în vigoare noul pachet de măsuri fiscale pe care trebuie să îl cunoască orice român, asta dacă vrea să stea cât mai departe de amenzile usturătoare.

De azi, 1 noiembrie, au intrat în vigoare noile măsuri fiscale prin care se limitează dreptul tuturor de a plăti cu bani lichizi. Cine nu respectă noile plafoane impuse va fi sancționat cu amenzi usturătoare, mai exact, 25% din ce depășește acele limite. Chiar dacă este dreptul fiecărei persoane să își cheltuie banii așa cum dorește, se pare că acesta este îngrădit.

De exemplu, dacă veți vrea să vă cumpărați o mașină, de aici înainte, o veți putea face doar dacă treceți banii prin bancă. În acest caz, băncile au de câștigat. Tocmai de aceea, putem spune că există un control din partea statului prin care limitează posibilitatea cetățenilor de a folosi numerar.

De azi intră în vigoare noile măsuri fiscale. Ce amenzi riști dacă nu le respecți

Care sunt noile limite ale tranzacțiilor

Statul român a motivat această decizie și a spus că vrea să lupte cu evaziunea fiscală, însă, dacă acesta ar fi fost motivul real, s-ar fi dus peste marii evazioniști, nu peste cetățenii de rând.

La nivel european, șefa Băncii Centrale Europene anunțase, deja, că ar dori limitarea plăților cash până la limita de 1.000 de euro și că se dorește impunerea unui proiect Eurodigital, mai exact, o monedă digitală a Uniunii Europene.

În concepția unor persoane avizate, aceste prevederi sunt neconstituționale, ceea ce înseamnă că pot fi atacate la Curtea Constituțională. Însă, până atunci, pentru a nu risca să vă luați amenzi, este important să știți că între o persoană juridică și o persoană juridică limita scade până la 1.000 de lei.

Limite sunt impuse și în cazul tranzacțiilor dintre o persoană fizică și un magazin, aici fiind vorba de 5.000 de lei per tranzacție,  iar dacă vorbim despre tranzacția dintre două persoane fizice, atunci limita este de 10.000 de lei.