Barajul Vidraru este unul dintre cele mai mare naraje din țară. Potrivit unor studii, dacă la un moment dat ar exista o fisură, dezastrele care ar urma ar fi unele apocaliptice.
Construcția barajului Vidraru a început în anul 1961 și s-a sfârșit 5 ani mai târziu. Este cel mai mare din România, iar din întreaga Europă, ocupă locul 5 ca și dimensiune.
1. Barajul Vidraru, cel mai mare baraj din România
Un clip video cu posibilele urmări ale consecințelor ruperii barajului a făcut înconjurul internetului. Un bărbat a postat pe TikTok un video în care explică ce s-ar întâmpla în cazul unor astfel de scenarii.
„În Argeș se află cel mai înalt baraj din țară. Al doilea ca mărime din România, și al cincilea din Europa. Fiind o construcție începută în 1961 de către Gheorghiu Dej și terminată de către Ceaușescu în 1966, ați putea crede că structura este mult mai puțin rezistentă. Însă, contrar așteptărilor, barajul rămâne în garanție aproximativ 60 de ani de acum încolo. Odată cu terminarea garanției, specialiștii își imaginează tot felul de scenarii care, după cum v-ați dat seama, sunt apocaliptice. Datele oficiale susțin că, într-un astfel de context, viitura ar atinge 12 m înălțime în Pitești. Iar într-un singur minut, apele ar acoperi comuna Arefu, în 4 minute Valea Iașului și în 13 minute comuna Albeștii de Argeș.”, a spus acesta
2. Care sunt scenariile și ce s-ar întâmpla, în urma unor probleme care ar putea apărea
„Vorbim despre un dezastru puțin probabil, dar nu imposibil. Haideți să luăm scenariul în ordine. O să începem cu cel mai fericit caz, în care o spărtură apare în peretele barajului. 465.000.000 de metri cubi de apă ies acum prin fisura barajului, cu o viteză uluitoare. Iar o verigă lipsă dintr-un lanț, duce inevitabil la distrugerea completă a lanțului. Pe scurt, începutul – sfârșitului are deja loc. Te afli în comuna Arefu. Ai un singur minut la dispoziție până când apele scăpate din chinga barajului ar ajunge la tine.
Te afli în cabana Casa Argeșeană, sau poate vizitai ruinele cetății Radu Negru și satele Căpățânenii Ungureni. Ei bine, nimic din clădirile enumerate nu ar mai exista. Comunele Corbeni și Valea Iașului urmează să fie trecute pe lista neagră, la doar 3 minute după ce Arefu estre ștearsă de pe hartă, din cauza viiturii.
13 minute de la impact și centrala hidroelectrică sau comuna Albeștii de Argeș ar fi înghițite și ele de apă. Întregul oraș Curtea de Argeș este lovit de milioane de tone de apă, la doar 20 de minute după căderea barajului. Iar din cauza poziționării, inundația ar acoperi complet orașul, cu 25-30 de metri de apă. Și, ca reper, gândiți-vă că un bloc cu patru etaje are în jur de 15 metri înălțime. Nivelul apei ar fi aproape dublu.” , a mai spus el.
3. Orașele care pot fi afectate, în urma unui astfel de scenariu
„Nici orașe mari precum Piteștiul nu ar fi în siguranță. În realitate, la doar 1 oră și 12 minute, viitura lovește orașul Pitești. Un val are în înălțime 12 m, iar după cum știm din istorie, un dezastru duce la altul, și tot așa. Iar Vidraru nu este singurul baraj din zonă, urmând ca barajele Golești și Râușor să-și depășească volumul maxim, dând naștere posibilității acestor alte baraje, la rândul lor.
Cu toate astea, șansele ca forța apei în sine să dărâme construcția masivă sunt, literalemnte, zero. În 2014, din cauza ploilor abundente, Vidraru a ajuns la 98% din nivelul normal de retenție, ceea ce a stârnit panica în argeșeni. Cristian Barbu, parte a administrației bazinale a apelor Argeș-Vedea, a declarat că depășirea volumului admis nu ar fi reprezentat un pericol de rupere al bazinului.”, a mai adăugat acesta.