Au trecut mai bine de două luni de când porţile şcolilor au fost închise, iar elevii au făcut cursurile doar în mediul online, prin intermediu aplicaţiilor video şi mesagerie.

Ieri, o nouă lovitură a venit pentru elevii români şi pentru părinţi: şcolile nu se mai deschid până în luna septembrie, la fel şi grădiniţele şi universităţile. Există însă o singură excepţie: singurii care vor putea merge la şcoală sunt elevii claselor terminale a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a la profesionale.

Această categorie de elevi va avea la dispoziţie doar două săptămâni, de pe 2 şi până pe 22 iunie, în care să meargă la şcoală pentru recapitularea dinaintea Bacalaureatului şi a examenelor naţionale.

Deşi mulţi copii se aşteptau ca aceste mari examene să nu se mai susţină, iată că autorităţile au găsit soluţia: examenele se susţin, dar în condiţii de maximă protecţie şi siguranţă.

Când au loc examenele?

Potrivit declaraţiilor Ministrului Educaţiei, Monica Anisie, examenele se vor susţine după următorul program:

  • Evaluarea Naţonală se va susţine din 15 iunie;
  • Bacalaureatul va începe cu probele scrise în 22 iunie şi va continua cu probele pentru competenţe;

Potrivit ministrului, la aceste examene, elevii vor avea distanţa de minim un metru între ei, vor fi mai puţini în săli, vor purta măşti şi mănuşi de protecţie şi vor intra pe un hol şi vor ieşi pe altul, totul pentru a fi protejaţi la maxim de coronavirus.

„Examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare. Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, și multe alte reguli”, a transmis Iohannis.