Reclamă
Reclamă

Danemarca va impozita crescătorii de animale pentru gazele cu efect de seră emise de vaci, oi și porci începând cu 2030, devenind prima țară europeană care introduce o astfel de taxă, informează Newsweek.

Metanul, un gaz cu puternic efect de seră, captează de aproximativ 87 de ori mai multă căldură decât dioxidul de carbon pe o perioadă de 20 de ani, conform Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă din SUA. Animalele de fermă produc aproximativ 32% din emisiile de metan cauzate de activitățile umane, potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.

Fermierii danezi de animale vor fi taxați cu 300 de coroane (40,2 €) pe tonă de echivalent de dioxid de carbon în 2030, iar taxa va crește la 750 de coroane (100,5 €) până în 2035. Datorită unei deduceri fiscale de 60% pe venituri, costul real pe tonă va începe de la 120 de coroane (16 €) și va crește la 300 de coroane (40,2 €) până în 2035.

Reclamă

Vacile, porcii și oile produc metan prin procesul lor digestiv și îl eliberează prin flatulență. Danemarca își propune să reducă emisiile cu 70% până în 2030, a declarat ministrul de finanțe Jeppe Bruus. „Vom face un pas mare în planul nostru de a deveni neutri din punct de vedere climatic până în 2045,” a spus Bruus.

Noua Zeelandă a adoptat o lege similară care urma să intre în vigoare în 2025. Cu toate acestea, legislația a fost eliminată după criticile fermierilor și o schimbare a guvernului.

Acordul din Danemarca a fost încheiat luni seara, după luni de proteste ale fermierilor din toată Europa împotriva măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice, despre care aceștia afirmă că îi duc la faliment.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro