Reclamă

Feministele din Romania au ajuns la concluzia că trebuie să îi ofere o lecție Danei Budeanu. Cuvintele acide ale Danei Budeanu au condus la luarea unor măsuri. Organizația non-profit, apolitică şi feministă „Centru Filia” și tânăra poetă feministă Anastasia Gavrilovici au făcut o sesizare către Parchetul General.

Această reacție vine în urma unui filmuleț publicat în rubrica dedicată codului bunelor maniere al „amețitelor și mafioților”. Printre glumițe și critici au fost strecurate îndemnuri care încurajau și legitimau discriminarea femeilor și violența orientată asupra ei:

„Bă, prima dată când te-a certat aia sau te-a persiflat sau ți-a răspuns în nas la vreo masă în public undeva și îți dă peste nas […] jap! De față cu toată lumea.”

Păstrând registrul Danei Budeanu, poeta feministă a scris pe pagina sa de facebook că nu își poate găsi liniștea, până nu o pune la punct pentru tot răul făcut:

,,nu pot să-mi văd de viață până când [****] asta nu primește o lecție.”

Anastasia Gavrilovici cunoștea activitatea stilistei si prin demersul ei  spera să o facă să înceteze.

Extrem de supărată, în dezvoltarea punctului său de vedere, a folosit cuvinte pe măsură:

„doar auzisem, îmi spuneam că eh, cât c***t poate să mănânce și ea, la un moment dat o să se oprească. ei bine, nu […] în cel mai recent videoclip debitează tot felul de lucruri care susțin și încurajează violența orientată asupra femeii, legitâmând discriminarea, dominația masculină, cultul fricii și al bătăii.”

Buclucul rezultat, este de înțeles, având în vedere că unele acțiuni, asumate sau nu, pot îngreuna lupta pentru drepturile femeilor. Cu toate acestea lucrurile sunt destul de neclare, deoarece Dana Budeanu, poate susține că opiniile sunt o parte dintr-un pamflet. Așadar rămâne de văzut în ce măsură criticile sale aduse „amețitelor și mafioților” încalcă vreo normă.

Mai mult, poeta a distribuit o postare făcută de „Centrul Filia”, în care regăsim un template de sesizare și o adresă de email a Parchetului General, prin care se pot face alte sesizări. Invită astfel toate femeile și nu numai, să facă același lucru:

„vă rog să vă rupeți 5 minute și să completați sesizarea către Parchetul General, inițiată de Centrul Filia.”

Dana Budeanu, din cauza declarațiilor făcute la adresa multor persoane importante, a fost nevoită să plece de la PRO TV. Stilista avea o rubrică în cadrul emisiunii „Vorbește lumea”, unde critica alegerile vestimentare ale vedetelor. În ultimul timp s-a făcut remarcată prin prisma „sfaturilor” sale în ce privește comportamentul specific masculin și feminin, crescând astfel în notorietate.

Pe de altă parte Anastasia Gavrilovici, fire non-conformistă si impulsivă, a trebuit să se confrunte cu multe situații limită. Scriitoarea este câștigătoarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut 2020. Este recunoscută la nivel național datorită demersului său pentru protejarea drepturilor femeii. Aceasta, la rândul său, a fost ținta unor critici dure.

Scandalul în care a fost implicată, a izbucnit în urma câștigării premiului de debut editorial. Prezența unor cuvinte obscene în poeziile sale prezintă, în opinia unor conservatori, o profundă lipsă de respect. Motiv pentru care a creat multă vâlvă în lumea literară. Datorită acestor critici, Anastasia Gavrilovici, a fost atacată destul de des în mediul online. Din fericire critici literari importanți, precum Cosmin Ciotloș și Paul Cernat, au apărat imaginea poetei, recunoscându-i talentul scriitoricesc. Cu toate acestea tânăra a preferat să profite de atenția primită pentru a promova schimbarea în societatea noastră.

Mișcare feministă în România a prins amploare în special prin contribuția adusă de poetele feministe. Printre acestea se numără și Gabriela Feceoru. Nevoia de a proteja drepturile femeilor și de a sensibiliza publicul român, a crescut în ultimul timp odată cu înmulțirea tragediilor pe care le trăiesc româncele. Fenomenul violenței împotriva femeii necesită toate resursele disponibile pentru a fi oprit.