Vicepreședintele USR, Dan Barna, a declarat, marți, la Interviurile Digi24.ro, că rezultatul „sub așteptări” obținut de către Alianța Dreapta Unită (ADU) este cauzat, în cea mai mare măsură, de comasarea alegerilor. „Este o consecință a acestui abuz de drept și încălcare a normelor democratice”, a mai adăugat liderul USR.

Dan Barna a explicat că: „Este un scor sub așteptări, din punctul meu de vedere. Este un scor care necesită analiză. Președintele Cătălin Drulă a decis să-și dea demisia, împreună cu întregul Birou Național, pentru a da un restart. Congresul de la sfârșitul lui iunie va alege președintele și membrii Biroului Național.”

Întrebat cine se face vinovat pentru rezultatul alegerilor, fostul președinte a precizat: „Este o consecință a acestui abuz de drept și încălcare a normelor democratice, prin care au fost forțate localele cu europarlamentarele, astfel încât primarii care au adus oameni la vot să voteze Coaliția și la europarlamentare.”

În discuție cu Alexandru Rotaru, Barna a afirmat că: „Evident, această comasare a fost făcută pentru a salva PNL-ul, nu este o surpriză. S-a făcut comasarea astfel încât votul să fie tras și în dreptul Coaliției PSD-PNL.”

Liderul USR a discutat și despre votul românilor din diaspora: „Surprinzător, un număr important a decis să dea votul Alianței PSD-PNL. Este un mesaj dureros și surprinzător, dar cetățenii au dreptate. În momentul în care românii din diaspora votează PSD în diaspora, în contextul în care PSD-ul a condus România în ultimii 30 de ani, este un mesaj greu de înțeles. În contextul în care foarte mulți au plecat din țară, tocmai pentru că nu erau mulțumiți de ce se întâmplă în țară.”