Reclamă
Reclamă

Daghestan, republică cu majoritate musulmană din Caucazul rus, a interzis miercuri purtarea niqabului din motive de securitate, în urma atacurilor recente împotriva unor biserici şi sinagogi, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Acest văl integral care lasă descoperiţi doar ochii este „interzis temporar până la eliminarea ameninţărilor existente”, a declarat muftiatul – cea mai înaltă instanţă religioasă musulmană din Daghestan, într-un mesaj video difuzat pe canalul său de Telegram.

Muftiatul a subliniat că interdicția se aplică în întreaga republică, care numără aproximativ 3 milioane de locuitori, ca măsură de precauție împotriva unei „ameninţări pentru securitatea populaţiei” menţionate de ministerul daghestanez însărcinat cu naţionalitatea şi religia.

Reclamă

În data de 23 iunie, mai mulţi indivizi au atacat simultan două biserici ortodoxe şi două sinagogi, precum şi un punct de control al poliţiei în Daghestan. Circumstanţele atacurilor rămân încă neclare, însă acestea nu au fost revendicate de nicio grupare.

Atacurile s-au soldat cu 22 de morţi, majoritatea poliţişti. Anchetatorii au confirmat la finalul lunii iunie că printre victime se află şi un preot ortodox.

Muftiatul a solicitat populației să respecte noua reglementare până la clarificarea și eliminarea amenințărilor, subliniind necesitatea menținerii siguranței pentru toți cetățenii.

Recapitulare: Daghestan a interzis temporar purtarea niqabului din motive de securitate, din cauza unor atacuri recente care au vizat biserici ortodoxe și sinagogi. Atacurile, neclare și nerevendicate, au dus la pierderea a 22 de vieți, în principal polițiști, incluzând și un preot ortodox. Interdicția a fost comunicată de muftiatul Daghestanului, care îndeamnă locuitorii să se conformeze până la rezolvarea amenințărilor existente.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro