Un studiu recent, publicat în Scientific Reports, concluzionează că, dacă bunica maternă a unei fete a fumat tutun în timpul sarcinii, este mult mai probabil să dezvolte trăsături autiste.
Autismul, este caracterizat prin comportamente repetitive și dificultăți de interacțiune socială. Acesta pare să fie în creștere.
Se crede că o mare parte din această creștere se datorează ratelor de detectare mai bune și gradului de conștientizare mai mare. Cu toate acestea, mulți oameni de știință cred că factorii de mediu sau stilul de viață ar putea juca, de asemenea, un rol.
1.Vicii ce lasă de dorit
Un studiu recent, realizat de cercetători de la Universitatea Bristol din Regatul Unit, a analizat trei generații de date din Studiul Longitudinal al Părinților și Copiilor Avon (ALSPAC). Un proiect pe termen lung de colectare a datelor realizat de Universitate care a început la începutul anilor 1990.
Cercetătorii au recrutat viitoare mame și au luat informații aprofundate despre stilul lor de viață, obiceiuri și sănătate. Inclusiv dacă au fumat sau nu. Acestea au fost urmărite în mod regulat de la începutul proiectului.
2.Obiceiurile bunicii
Anterior, oamenii de știință au investigat legăturile dintre fumatul matern și autism. Dar până în prezent, rezultatele au fost neconcludente. Unele studii au găsit un efect, în timp ce altele nu au.
Datorită cohortei unice ALSPAC, cercetătorii studiului actual ar putea aprofunda și mai mult. Ei au vrut să înțeleagă dacă există efecte măsurabile ale fumatului în timpul sarcinii asupra eventualilor nepoți ai unei persoane.
În total, 14.500 de participanți au fost implicați în studiu. Odată ce datele au fost examinate cu atenție și nenumărate factori controlați. Rezultatele au fost surprinzătoare.
Ei au descoperit că, dacă bunica maternă a unei fete a fumat în timpul sarcinii, fata ar avea cu 67% mai multe șanse de a prezenta anumite trăsături legate de autism. Așa cum este evaluat de măsurile de comunicare socială și comportament repetitiv.
Mai mult, s-a demonstrat că, dacă bunica maternă fuma, riscul ca nepoții săi să aibă un diagnostic de tulburare din spectrul autist (ASD) a crescut cu 53 la sută.
Este de remarcat faptul că pentru diagnosticul TSA sexul nepoților nu a putut fi analizat separat. Analiza trăsăturilor autiste s-a bazat pe peste 7.000 de participanți, dar au existat doar 177 de diagnostice de TSA.
În mod ciudat, efectele măsurate au fost mai clare dacă bunica a fumat în timpul sarcinii, dar mama nu. Nu a existat nicio asociere între autism sau trăsături asemănătoare autismului și fumatul bunicilor paterni.