Reclamă

Demența vasculară este a doua cea mai frecventă formă de demență după boala Alzheimer, afectând aproximativ unul din 10 pacienți cu demență.

Apare atunci când alte condiții subiacente perturbă fluxul de sânge către creier, rezultând oxigen și nutrienți inadecvați. Fluxul sanguin inadecvat poate deteriora și în cele din urmă ucide celulele de oriunde în corp. Dar creierul este deosebit de vulnerabil.

Terapia muzicală ajută la pierderea memoriei

Social media

Mulți factori vă pot expune un risc crescut de demență vasculară. Inclusiv diabet, hipertensiune arterială și multe altele. În plus, un factor mai puțin cunoscut – grupa dvs. de sânge – poate juca, de asemenea, un rol în nivelul de risc pentru această afecțiune.

Majoritatea oamenilor nu își dau seama că grupa lor de sânge le poate afecta sănătatea

Grupa ta de sânge este determinată de un grup de proteine ​​din celulele roșii din sânge, cunoscute sub numele de antigene. Deși există în total opt grupe de sânge, există patru tipuri principale de sânge care diferă în funcție de aceste proteine: A, B, AB și O. Unii oameni sunt conștienți de grupa lor de sânge, în timp ce alții nu. Cu toate acestea, chiar dacă îți cunoști tipul, s-ar putea să nu realizezi că tipul te-ar putea face mai predispus la anumite afecțiuni medicale.

Asta pentru că antigenele pot reacționa diferit la diferite amenințări externe. Când antigenele intră în contact cu substanțe care nu sunt familiare organismului tău. Cum ar fi anumite bacterii, ele declanșează un răspuns din partea sistemului tău imunitar.

Același tip de răspuns poate apărea în timpul unei transfuzii de sânge dacă tipul de sânge al donatorului tău nu se potrivește cu al tău. În acest caz, celulele tale sanguine s-ar putea aglomera și ar putea provoca complicații potențial fatale.

De fapt, grupa dvs. de sânge vă poate crește sau reduce riscul de boli de inimă, anumite tipuri de cancer, accident vascular cerebral și multe altele. De asemenea, vă poate afecta memoria. Ceea ce vă poate crește sau reduce riscul de demență.

Grupa de sânge predisupusă

A avea gena ABO – adică a avea sânge de tip A, B sau AB – este asociată cu un risc crescut cu 82% de pierdere a memoriei. Persoanele cu sânge de tip O prezintă cel mai mic risc de a avea probleme de memorie. Și, ulterior, de demență.

Un posibil motiv pentru această pierdere a memoriei este faptul că grupa de sânge poate duce la lucruri precum hipertensiune arterială, colesterol crescut și diabet. Aceste afecțiuni pot provoca tulburări cognitive și demență.

Iată cum să vă reduceți riscul

Deoarece factorii care ar putea lega tipul de sânge de pierderea memoriei sunt asociați cu demența vasculară. Este posibil să puteți atenua acest risc crescut modificând orice alți factori de risc pe care îi puteți avea.

În special, este important să faceți exerciții fizice regulate, să evitați stresul inutil, să dormiți o noapte adecvată (șapte până la nouă ore pe noapte). Să renunțați la fumat și să mențineți o dietă și o greutate sănătoasă. De asemenea, este util să vă vizitați medicul pentru controale regulate în care discutați despre screening-ul pentru semne de demență.

Atenție la aceste semne de demență vasculară

Cunoașterea semnelor de demență vasculară este, de asemenea, importantă. Pe lângă pierderea memoriei și confuzia, este posibil să aveți dificultăți de concentrare sau de organizare a gândurilor. Sau de comunicare sau de planificare. Unii oameni cu demență vasculară experimentează în plus neliniște, agitație, depresie sau apatie. Mers instabil și un impuls crescut de a urina.

Deși nu există un remediu pentru demența vasculară, este posibil să puteți încetini progresia acesteia. Sau să vă îmbunătățiți simptomele tratând cauzele care stau la baza acestei afecțiuni. Discutați cu medicul de familie dacă dumneavoastră sau o persoană dragă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro