Se pare că lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă conține cel puțin 42 de pagini plagiate din totalul de 138, conform Press One.

1. Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat

Reamintim faptul că Nicolae Ciucă a obținut titlul de doctor în Științe militare la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP) în anul 2003. Titlul lucrării sale a fost ”Dimensiunea angajării armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”. Atenție, conform CV-ului său, în timpul în care făcea doctoratul, premierul a plecat și în două misiuni în străinătate.

Lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă conține 309 pagini. Dintre acestea,  147 de pagini are teza, inclusiv pagini de titlu, cuprins și bibliografie, iar alte 162 de pagini sunt anexele. Conform publicației Press One, 42 de pagini din această lucrare sunt plagiate.

2. De unde s-a „inspirat” premierul

Conform sursei citate, din cele 42 de pagini plagiate, cel puțin 19 au fost copiate din alte două teze de doctorat susținute anterior la UNAP. Una dintre aceste lucrări a fost coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

În lucrarea lui Ciucă, premierul ar fi plagiat conținut din teza care îi aparține lui Paul Dănuț Duță, susținută la UNAP în 2001. Lucrarea se numește ”Acţiuni militare internaţionale legitime”. Aceasta a fost coordonată de profesorul Emil Cheţe, același îndrumător pe care l-a avut și Ciucă.

2. Cum a încercat să ascundă faptul că a plagiat teza

De asemenea, Nicolae Ciucă s-ar mai fi luat și după o teză ce îi aparține lui Mircea Mândru, susținută tot la UNAP, în 1999. Se pare că liberalul a încercat să folosească mai multe tehnici de camuflare a plagiatului. Vorbim despre: topica inversată, reformularea paragrafului, eliminarea unor cuvinte neesențiale.

Contactat de sursa citată, Nicolae Ciucă a declarat că teza sa de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă.

„Lucrarea a stat şi stă la dispoziţia publicului de aproape 20 de ani. A fost întocmită în concordanţă cu cerinţele legale existente la momentul respectiv”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.