Indonezia a fost zguduită sâmbătă de un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter, conform datelor furnizate de Agenţia indoneziană pentru meteo, climă şi geofizică (BMKG), eveniment ce a avut loc în largul coastei insulei Java. Seismul a fost resimţit puternic şi în capitala Jakarta, unde panică a determinat evacuarea clădirilor, dar şi în apropierea oraşului Bandung.

Instituţia americană, Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), a evaluat cutremurul la o magnitudine ușor diferită, de 6,1, precizând că epicentrul s-a situat la o adâncime de 68,3 kilometri. În pofida puternicei zguduituri, autorităţile indoneziene au confirmat că nu a fost necesară emiterea niciunei avertizări de tsunami.

Indonezia se confruntă frecvent cu fenomene seismice datorită poziţiei sale pe cunoscuta „centură de foc” a Pacificului, o zonă de mare activitate tectonică. De reamintit este tragedia din 21 noiembrie 2022, când un cutremur cu magnitudinea 5,6 a afectat grav provincia Java de Vest, provocând moartea a 602 persoane.