Reclamă

Insula grecească Santorini a fost lovită de un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,3, cel mai semnificativ în seria recentelor activități seismice din regiune. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 17 km și a fost resimțit inclusiv în Atena, Turcia, Egipt și Libia, conform informațiilor transmise de BBC. Locuitorii din apropierea insulei Amorgos rămân în alertă, având în vedere că aceștia au fost afectați recent de un seism moderat, de 5,0 magnitudine, petrecut între insule duminică seara.

Zona turistică din Santorini a fost afectată încă din ianuarie de o activitate seismică intensă, cu peste 12.800 de cutremure înregistrate de laboratorul seismologic al Universității din Atena. Locuitorii locali au intervenit pentru a împiedica turiștii să facă fotografii în locuri periculoase de pe stânci. Din cauza frecvenței și intensității, au avut loc alunecări de teren, iar experții nu exclud apariția unui cutremur de proporții majore.

Deși seismologii sperau inițial la o diminuare a intensității acestor fenomene, îngrijorările au crescut recent. O stare de urgență rămâne în vigoare în Santorini cel puțin până la 3 martie. Cutremurul de duminică a fost precedat de trei alte mișcări telurice cu magnitudini de peste 4,0, aceeași intensitate având și cele trei cutremure de luni dimineața.

Cu toate că inspecțiile nu au relevat pagube semnificative la clădiri și nu au fost raportate victime, mai mult de 11.000 de persoane au ales să părăsească insulele. Școlile din Santorini, Amorgos și alte insule vor rămâne închise și marți. O unitate specială de intervenție în caz de dezastre a fost dislocată către Amorgos din Patras, având la dispoziție un vehicul special pentru operațiuni de salvare în caz de cutremur, iar echipele tehnice urmează să revizuiască rețeaua electrică.

Profesorul Kostas Papazachos, de la Universitatea Aristotel din Salonic, a subliniat importanța vigilenței în continuare: „Să sperăm că ne vom îndrepta încet spre o dezescaladare treptată”, a declarat el pentru ERT. „Va trebui să fim un pic răbdători și să vedem. Să sperăm că după câteva săptămâni fenomenul va începe să se diminueze”. Totuși, posibilitatea unui nou cutremur major nu este exclusă în totalitate.

Între timp, nava de croazieră Viking Star, care transporta 893 de pasageri și 470 de membri ai echipajului, a fost redirecționată către portul Souda din Creta, evitând astfel aglomerația din telecabina Santorini, în contextul activității seismice. Cel mai recent cutremur semnificativ din seria recentă a atins magnitudinea de 5,2, joi, iar un cutremur cu magnitudinea de 6 sau mai mare este considerat sever.

Santorini, aflată pe arcul vulcanic elen, un lanț de insule vulcanice, nu a înregistrat o erupție majoră de la mijlocul secolului trecut. Autoritățile elene au afirmat că mișcările telurice recente sunt cauzate de deplasarea plăcilor tectonice și nu de activitatea vulcanică. Predictibilitatea momentului, magnitudinii sau locației cutremurelor continuă să fie incertă, subliniază experții.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro