În timp ce România este zdrobită de pandemia de coronavirus, scena politică este în plin scandal. După ce Guvernul condus de Florin Cîțu a fost dat jos prin moțiune de cenzură, partidele au purtat negocieri peste negocieri, fără a se ajunge însă la un numitor comun.

După ce varianta ca Dacian Cioloș să fie premier a picat în Parlament, președintele Klaus Iohannis l-a numit prim-ministru pe Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării. Varianta liberalilor pentru a scoate România din criză ar fi ca țara noastră să aibă un guvern minoritar, condus de PNL și UDMR, și susținut de alte formațiuni, însă se pare că niciun partid nu este de acord.

Lovitură totală pentru Florin Cîțu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri clar că formațiunea pe care o conduce nu va susține un guvern minoritar în niciun caz.

 „România în acest moment este la cea mai mare răscruce după cel de-al Doilea Război Mondial. Dacă nu înțelegem nici acum cu ce avem de-a face înseamnă că facem politică degeaba. Mai mult decât a făcut până acum PSD, nu putem face.

Am avut o deschidere totală să discutăm și cele 10 măsuri și programul de guvernare pe o perioadă scurtă, am avut deschiderea să venim și cu un guvern de tehnocrați. Nu știu ce au hotărât liberalii. PSD rămâne un partid consecvent și consideră că soluția unui guvern minoritar este o greșeală foarte mare și nu putem susține așa ceva”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu: România nu are nevoie de un guvern minoritar

Ciolacu susține că pentru a trece prin această criză generată de valul patru al pandemiei de coronavirus, este nevoie de un guvern stabil, cu majoritate în Parlamentul României.

„Un guvern minoritar este o ruptură între Guvern și Parlament. Au mai existat guverne minoritare, dar nu într-o astfel de situație de criză. Cu certitudine PSD nu va vota un guvern minoritar. Nu este luată o decizie în acest sens, dar acest lucru o să îl recomand colegilor mei. Nu am purtat niciun fel de negociere cu PNL, în acest sens. Rămânem consecvenți că România nu are nevoie de un Guvern minoritar. Întoarcerea la popor nu este nicio rușine și nicio catastrofă, organizate în primăvară”, a spus Marcel Ciolacu.

Nici USR PLUS nu acceptă un guvern minoritar

De asemenea, și cei de la USR au respins varianta guvernului minoritar. Dacian Cioloș, președintele USR a declarat că ar trebui să se refacă coaliția de guvernare, din care făcea parte și USR-PLUS.

 „Am înțeles că domnul Cîțu spunea că trebuie să înțelegem importanța momentului și tocmai pentru că am înțeles, am propus refacerea coaliției. Acum, domnul Cîțu nu mai e premier, pentru că a picat în Parlament, deci să reluăm discuția asta, că ar trebui el să fie premier sau să compensăm noi cu ceva… USR-ul a compensat cu doi miniștri care au fost dați afară de premierul Cîțu.

Noi am vorbit foarte mult despre un program de guvernare, despre măsuri care trebuie luate, de modul în care ar trebui să funcționăm în coaliție, pentru a reconstrui încrederea unii în ceilalți”, a declarat Cioloș, pentru B1 TV.

De unde a pornit criza politică

Reamintim că „prietenia” dintre USR PLUS și Florin Cîțu a luat sfârșit în momentul în care premier fiind, Cîțu a decis să îl demită pe Stelian Ion, fără a discuta cu ceilalți membrii ai Guvernului. Acest lucru i-a supărat pe cei de la USR, care s-au „unit” cu AUR și cu PSD și au reușit să dea jos Guvernul condus de liberal. Din păcate, toate acestea au loc în timp ce în România mor sute de oameni pe zi din cauza virusului ucigaș.