Miercuri, 19 ianuarie 2022, în România s-a produs un nou cutremur. Seismul a avut loc în Vrancea la ora la ora 13:16:26 (ora locală a României).

Potrivit anunțului Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), pe 18 ianuarie, imediat după prânz, a avut loc un nou cutremur slab în România, cu magnitudinea ml 3.5, la adâncimea de 104km.

Acest cutremur din România s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 85km E de Brasov, 92km S de Bacau, 103km NE de Ploiesti, 110km V de Galati, 114km NV de Braila, 153km N de Bucuresti, 172km SV de Iasi, 174km NE de Pitesti, 197km E de Sibiu, 217km SV de Chisinau.

Cutremur în România, miercuri. S-a resimțit în mai multe orașe
Arhivă

Reguli de supraviețuire în caz de cutremur în România

Acestea sunt cele zece reguli de bază care trebuie respectate în cazul unui cutremur puternic în România și nu numai. Ele te vor ajuta să supraviețuiești.

  • Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau maşini, sunt întotdeauna zdrobiţi.
  • Poţi supravieţui într-un mic gol. Du-te lângă un obiect, lângă o canapea, lângă un obiect mare şi voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lângă el.
  • Clădirile din lemn sunt cele mai sigure imobile în caz de cutremur. Motivul: lemnul este flexibil şi se mişcă cu forţa cutremurului. Dacă acea clădire din lemn se prăbuşeşte, sunt create mari goluri de supravieţuire.
  • În plus, clădirile din lemn au mai puţină greutate concentrată care se poate prăbuşi. Pe de altă parte, clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale. Acestea vor cauza multe răni, dar mai puţine trupuri zdrobite decât lespezile din beton
  • Dacă eşti în pat, pe timp de noapte şi apare un cutremur, pur şi simplu rostogoleşte-te jos. Un vid de siguranţă va exista în jurul patului.
  • Dacă apare un cutremur în timp ce te uiţi la televizor şi nu poţi scăpa uşor ieşind pe geam sau pe uşă, întinde-te jos şi ghemuieşte-te în poziţie fetală, lângă canapea sau un obiect mare.
  • Toţi cei care se aşază sub uşa de la o intrare când clădirea se dărâmă sunt omorâţi. Dacă stai sub tocul uşii şi acesta cade înainte sau înapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Dacă tocul cade în părţi, vei fi tăiat în două de intrarea uşii. În oricare din cazuri vei fi omorât.