În România s-a produs un nou seism, miercuri, 24 noiembrie. Cutremurul a avut loc în zona Vrancea, potrivit informațiilor oferite de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Un nou cutremur a avut loc în România. Seismul s-a înregistrat în zona Vrancea, în această dimineață, la ora 5:03, în județul Buzău. Informațiile au fost transmise de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Potrivit datelor, seismul a întregistrat o magnitudine de 2.9 grade pe scara Richter.

De asemenea, cutremurul s-a produs la o adâncime de 132 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 60 km est de Braşov, 63 km nord-est de Ploieşti şi 117 km nord de Bucureşti.

Până acum, în luna noiembrie, în România au avut loc 20 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,6 pe scara Richter. Cel mai mare dintre acestea s-a produs pe 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7. Cutremurul de atunci a fost resimţit şi la Bucureşti.

Ce spun specialiștii despre cutremure

Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești.

Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit. Să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian.

Pixabay

Tatiana Proskuryakova, despre cutremurul din 1977

Specialistul Tatiana Proskuryakova a vorbit despre cutremurul din 1977 și despre bilațul tragic al victimelor. De asemenea, acesta a precizat care ar fi consecințele dacă un astfel de seism s-ar produce în zilele noastre. Pe deasupra, a explicat și câte victime ar putea exista.

În 1977 – când cel mai recent mare cutremur care a lovit Bucureștiul – la vremea aceea, peste 1500 de persoane au murit. Dacă un cutremur asemănător s-ar întâmpla astăzi, vor fi cu siguranță peste 4.000 de morți”, a precizat Tatiana Proskuryakova, manager de ţară al Băncii Mondiale.