Marți dimineață s-a înregistrat un nou cutremur în România, de data aceasta într-un zonă neobișnuită. Seismul s-a produs în Galați.
Potrivit anunțului făcut de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), noul cutremur din România a avut magnitudinea 3.4 grade, la adâncimea de 13 kilometri.
Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 23 km V de Galați, 27 km NV de Brăila, 140 km SE de Bacău, 147 km NE de Ploiești, 157 km NV de Constanța, 169 km E de Brașov, 172 km NE de București, 191 km S de Iași, 192 km SV de Chișinău și 211 km SV de Tiraspol.
Reguli de supraviețuire în caz de cutremur în România
Acestea sunt cele zece reguli de bază care trebuie respectate în cazul unui cutremur puternic în România și nu numai. Ele te vor ajuta să supraviețuiești.
- Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau maşini, sunt întotdeauna zdrobiţi.
- Poţi supravieţui într-un mic gol. Du-te lângă un obiect, lângă o canapea, lângă un obiect mare şi voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lângă el.
- Clădirile din lemn sunt cele mai sigure imobile în caz de cutremur. Motivul: lemnul este flexibil şi se mişcă cu forţa cutremurului. Dacă acea clădire din lemn se prăbuşeşte, sunt create mari goluri de supravieţuire. În plus, clădirile din lemn au mai puţină greutate concentrată care se poate prăbuşi. Pe de altă parte, clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale. Acestea vor cauza multe răni, dar mai puţine trupuri zdrobite decât lespezile din beton
- Dacă eşti în pat, pe timp de noapte şi apare un cutremur, pur şi simplu rostogoleşte-te jos. Un vid de siguranţă va exista în jurul patului.
- Dacă apare un cutremur în timp ce te uiţi la televizor şi nu poţi scăpa uşor ieşind pe geam sau pe uşă, întinde-te jos şi ghemuieşte-te în poziţie fetală, lângă canapea sau un obiect mare.
- Toţi cei care se aşază sub uşa de la o intrare când clădirea se dărâmă sunt omorâţi. Dacă stai sub tocul uşii şi acesta cade înainte sau înapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Dacă tocul cade în părţi, vei fi tăiat în două de intrarea uşii. În oricare din cazuri vei fi omorât.
- Niciodată să nu mergi la scări. Scările au un moment de frecvenţă diferit (se leagănă separat de partea principală a clădirii). Acestea şi restul clădirii se lovesc reciproc până când are loc prăbuşirea scărilor. Oamenii care se duc pe scări înainte să se prăbuşească sunt mutilaţi oribil şi cei mai mulţi mor.
- Mergeţi lângă zidul exterior al clădirilor sau în afara lor dacă este posibil – este mult mai bine să fii lângă exteriorul unei clădiri decât în interior. Cu cât eşti mai în interior faţă de perimetrul exterior al clădirii, cu atât este mai mare probabilitatea ca drumul tău de scăpare să fie blocat.
- Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiţi când şoseaua de deasupra cade peste maşinile în care aceştia se află. Supravieţuirea este mai sigură dacă ieşiţi afară şi vă intindeţi lângă autovehicul. Maşinile zdrobite au goluri de aproximativ 1,5 m lângă ele.
- Am descoperit, în timp ce mă târam înăuntrul unei redacţii şi al altor instituţii cu multă hârtie, că hârtia nu se tasează. Se găsesc goluri mari în jurul teancurilor de hârtie.