Un nou seism s-a înregistrat în România, în urmă cu doar câteva momente. Cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Un seism cu magnitudinea 3,7 pe scara Richter s-a produs, miercuri după amiază, la ora locală 17:16. Cutremurul a avut loc în zona seismică Vrancea, Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la o adâncime de 131 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 57km N de Ploiești, 57km SE de Brașov, 112km N de București, 128km NE de Pitești, 135km V de Brăila, 135km S de Bacău, 138km V de Galați, 170km E de Sibiu, 177km N de Ruse, 218km SV de Iași.

Cutremur în România, în urmă cu puțin timp. Unde s-a produs seismul și ce magnitudine a avut

Urmează marele cutremur în România?

Activitatea seismică intensă din ultimele luni a readus în discuție marele cutremur ce o să vină în România. Specialiștii preconizează că în anii următori va avea loc un cutremur puternic. Momentul în care seismul va lovi depinde de mulți factori și este greu de preconizat cu exactitate. Cu toate acestea, Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu a estimat că nu trebuie să ne facem griji în următorii ani.

„Şi anul trecut prima perioadă a anului a fost caracterizată de o intensificare a activităţii seismice. Nu trebuie să ne facem probleme că am avut două cutremure – unul de 4 grade şi altul de 4,3 grade.

Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc.

De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat și fizicianul Mihai Diaconescu, în cadrul unei emisiuni de televiziune.