Un nou seism s-a înregistrat în România, în această dimineață. Cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea-Buzău, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Un seism cu magnitudinea 3,3 pe Richter s-a produs, joi dimineaţa, la ora locală 2:18. Cutremurul a avut loc în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP)

Seismul a avut loc la o adâncime de 103 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 2km E de Brașov, 73km NE de Ploiești, 117km V de Brăila, 119km V de Galați, 121km S de Bacău, 124km N de București, 149km NE de Pitești, 187km E de Sibiu, 189km N de Ruse, 201km SV de Iași.

Cutremur în România, în această dimineață! Unde s-a produs seismul și ce magnitudine a avut
Pixabay

Când va veni marele cutremur din România

Activitatea seismică intensă din ultimele luni a readus în discuție marele cutremur ce o să vină în România. Specialiștii preconizează că în anii următori va avea loc un cutremur puternic. Momentul în care seismul va lovi depinde de mulți factori și este greu de preconizat cu exactitate. Cu toate acestea, Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu a estimat că nu trebuie să ne facem griji în următorii ani.

„Şi anul trecut prima perioadă a anului a fost caracterizată de o intensificare a activităţii seismice. Nu trebuie să ne facem probleme că am avut două cutremure – unul de 4 grade şi altul de 4,3 grade.

Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc.

 De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat și fizicianul Mihai Diaconescu, în cadrul unei emisiuni de televiziune.