În România a avut loc un nou cutremur! Ce magnitudine a avut și în ce orașe s-a resimțit seismul?

Cutremur în România, sâmbătă dimineață! Un cutremur s-a produs pe 27 noiembrie, la ora 05:22:41 (ora locală a României). Seismul s-a produs în Muntenia, Brăila, conform anunțului făcut de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

În ce orașe s-a produs cutremurul

social media

Cutremur în România, sâmbătă dimineață. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 10 km SV de Brăila, 31 km S de Galați, 126 km NV de Constanța, 150 km E de Ploiești, 164 km NE de București, 171 km SE de Bacău, 186 km E de Brașov, 213 km NE de Ruse, 215 km S de Chișinău și 219 km N de Varna. A fost vorba de un seism fără pericol, cu magnitudinea 2.0 grade, la adâncimea de 20 kilometri.

Un posibil cutremur major în România

Profesorul Mircea Radulian, directorul științific al INCDFP, a declarat, recent, că un seism important poate loc avea loc oricând în România. Este imposibil pentru specialiști să prezinte o dată aproximativă.

Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian

România, pregătită pentru un cutremur precum cel din 1977 ?

Peste 5.000 de români și-ar pierde viața, iar alte 10 milioane ar avea mult de suferit, în cazul în care ar avea loc un cutremur identic cu cel produs în 1977.  Patru mii dintre oameni ar urma să moară doar în Capitală. În ultimii ani, statul a reabilitat doar 26 de clădiri. În România există  607 clădiri cu risc seismic ridicat lucru care tinde, clar, să îngrijoreze.

În 1977 – când cel mai recent mare cutremur care a lovit Bucureștiul.  La vremea aceea, peste 1500 de persoane au murit. Dacă un cutremur asemănător s-ar întâmpla astăzi, vor fi cu siguranță peste 4.000 de morți”, a precizat Tatiana Proskuryakova, manager al Băncii Mondiale.

Share.

19 ani, Student în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Pasiunea pentru scris l-a determinat să aleagă o carieră în jurnalism. Este o persoană curioasă și pregătită să lucreze cu oamenii. Răbdător și creativ, Florin mai are încă o pasiune: fotografia.