Un nou seism s-a înregistrat în România, seara trecută. Cutremurul s-a produs în zona Moldova, Galați, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Un seism cu magnitudinea 2,1 pe scara Richter s-a produs noaptea trecută, la ora locală 22:48. Cutremurul a avut loc în zona Moldova, Galați, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la o adâncime de 7 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 73km NV de Galați, 78km SE de Bacău, 88km NV de Brăila, 134km S de Iași, 147km E de Brașov, 158km SV de Chișinău, 159km NE de Ploiești, 193km SV de Tiraspol, 200km NE de București, 219km NV de Constanța.

Cutremur în România azi noapte. Unde s-a produs seismul și ce magnitudine a avut
Pexels

Marele cutremur din România

Activitatea seismică intensă din ultimele luni a readus în discuție marele cutremur ce o să vină în România. Specialiștii preconizează că în anii următori va avea loc un cutremur puternic. Momentul în care seismul va lovi depinde de mulți factori și este greu de preconizat cu exactitate.

Până atunci, conform ultimelor date, seismologii consideră că în România s-ar putea produce mai multe cutremure ce pot ajunge până la 5-6 grade pe scara Richter. Acesta sunt așteptate având în vedere ca de mai bine de 10 ani un astfel de seism nu s-a mai produs în România.

„Şi anul trecut prima perioadă a anului a fost caracterizată de o intensificare a activităţii seismice. Nu trebuie să ne facem probleme că am avut două cutremure – unul de 4 grade şi altul de 4,3 grade.

Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc.

De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat și fizicianul Mihai Diaconescu, în cadrul unei emisiuni de televiziune.