Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, a lovit miercuri dimineața Taiwanul, cauzând prăbușirea a cel puțin 26 de clădiri și rănirea a 9 persoane pe o autostradă.

Autoritățile au emis avertismente de tsunami în Taiwan, împreună cu insulele japoneze Okinawa și Filipine, potrivit informațiilor furnizate de CNN.

Centrul Central de Comandă pentru Situații de Urgență din Taiwan (CEOC) raportează blocarea unor persoane în șapte clădiri, majoritatea prăbușirilor fiind înregistrate în comitatul Hualien, situat aproape de epicentrul cutremurului. În urma seismului, peste 91.000 de gospodării au rămas fără electricitate, iar compania Taipower lucrează intens pentru restabilirea alimentării cu energie.

Serviciile feroviare din estul insulei au fost temporar suspendate, existând estimări că acestea vor fi reluate până la sfârșitul zilei. Autostrada Suhua, una dintre cele mai pitorești, dar și periculoase rute din Taiwan, a fost grav avariată, cu numeroase alunecări de teren și căderi de pietre raportate, rezultând închiderea întregii linii.

Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a intervenit prompt, instruind autoritățile să minimizeze impactul dezastrului și să ofere asistență necesară. În urma cutremurului, zborurile spre și dinspre aeroportul Naha din Okinawa au fost temporar suspendate, fiind reluate odată cu retrogradarea alertei de tsunami. Valuri tsunami minore au fost observate în Okinawa, fără a se raporta victime sau pagube semnificative în Japonia.

Filipinele au fost, de asemenea, sub alertă de tsunami, autoritățile avertizând asupra posibilității unor valuri mari și sfătuind evacuarea imediată a celor din zonele de coastă expuse. Avertismente similare au fost emise și pentru navigația maritimă, cu recomandarea de a rămâne în ape adânci până la noi indicații.