Reclamă

Despărțirea cuplurilor care dețin un animal de companie ridică probleme legale din ce în ce mai complexe, după cum arată un caz recent din Oradea. Un cuplu a decis să aducă în fața instanței dreptul de a deține câinele familiei, Ioko, după divorț. Decizia judecătorilor a fost surprinzătoare, alegând un partaj de custodie asemănător celui pentru copii.

Deși despărțiți, Oana și fostul său partener au reușit să cadă de acord și să împartă custodia cățelușei Ioko, care acum beneficiază de două cămine. Oana explică: „Când i-am făcut carnetul de sănătate, l-am pus pe el proprietar pentru că el o găsise. Când ne-am despărțit, am hotărât să facem partaj… să o ținem cu rândul, să împărțim custodia.”

În același timp, o situație similară a avut loc cu Victoria, care, după o relație de 24 de ani în Italia, și-a împărțit animalele de companie cu fostul partener. El a refuzat să renunțe la pisica familiei, pe când Victoria și-a împărțit restul animalelor, incluzând un porc de Guineea și mai multe rozătoare.

În alte cazuri mai dificile, părinții de animale recurg la avocați. „Cei 2 soți nu aveau copil. Relațiile pe care le aveau cu acest câine erau deosebite, de afecțiune. Din start nu s-a pus în discuție o atribuire asemenea bunurilor, ci aici era vorba de o ființă vie”, a declarat avocatul Cristian Rusu. De asemenea, colega sa, Claudia Romocea, spune că instanța ia în calcul cine se ocupă cel mai mult de îngrijirea animalului: „Ne orientăm spre care stăpân duce animalul la veterinar, care stăpân se ocupă.”

Conceptul de custodie a animalelor de companie a câștigat teren și în alte țări. De exemplu, Spania a devenit prima țară care a introdus custodia alternativă pentru animalele de companie în caz de divorţ, recunoscându-le ca „fiinţe vii înzestrate cu sensibilitate”.

Custodia animalelor de companie după despărțirea cuplurilor aduce în atenția publicului și judecătorilor noi provocări legale, reprezentând o realitate emergentă și complexă a lumii moderne. Cazurile din Oradea și din alte țări ar putea stabili noi precedente în domeniu.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro