Reclamă
Reclamă

Curtea Supremă din SUA a decis luni că Donald Trump poate beneficia de imunitate care să-l protejeze de urmărirea penală în cadrul anchetei privind asaltul asupra Capitoliului, din data de 6 ianuarie 2021. Cel mai probabil, Donald Trump nu va fi judecat înainte de alegerile prezidențiale americane, programate în luna noiembrie 2024, informează CNN.

Decizia arată că președinții americani au imunitate pentru acțiunile oficiale luate în timpul mandatului, dar nu și pentru acțiunile „neoficiale”. Prin urmare, rămâne la latitudinea instanțelor de judecată să decidă ce acțiuni pot fi considerate oficiale sau nu, se arată în decizia Curții Supreme de Justiție a SUA.

Donald Trump a calificat decizia Curții drept „o mare victorie”. Fostul președinte american a salutat decizia într-un comentariu publicat pe rețeaua socială Truth Social. „O mare victorie pentru constituția și democrația noastră. Mândru că sunt american”, a scris Trump într-un mesaj.

Reclamă

Curtea Supremă a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, s-a pronunțat luni asupra imunităţii penale absolute invocată de Donald Trump în calitate de fost preşedinte, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Prin decizia din 28 februarie de a aborda această problemă, apoi stabilind dezbaterile aproape trei luni mai târziu, cea mai înaltă instanţă din Statele Unite a amânat deja considerabil procesul federal al fostului preşedinte republican pentru încercarea de a schimba ilegal rezultatele alegerilor din 2020 câştigate de succesorul său democrat Joe Biden.

Întreaga procedură în vederea acestui proces, programat iniţial pentru 4 martie şi amânat sine die, este aşadar suspendată de patru luni. Ei ar putea, mai ales, să trimită cauza înapoi la instanţele inferioare pentru a stabili ce fapte sunt susceptibile de a scăpa de urmărire penală, ceea ce ar duce inevitabil la noi întârzieri, în timp ce organizarea procesului, odată ce suspendarea este ridicată, ar urma să dureze mai mult de două luni.

În cursul dezbaterilor, dacă judecătorii au fost în general sceptici faţă de imunitatea absolută revendicată de candidatul republican, mai mulţi, în special dintre conservatori, au insistat asupra repercusiunilor pe termen lung ale deciziei lor. „Scriem o regulă pentru posteritate”, a observat Neil Gorsuch, referindu-se la natura fără precedent a întrebării. „Aceasta dosar are implicaţii enorme pentru viitorul preşedinţiei şi al ţării”, a adăugat colegul său Brett Kavanaugh.

Vizat de patru proceduri penale separate, Donald Trump face tot posibilul pentru a merge cât mai târziu în judecată, în orice caz după alegerile prezidenţiale. El a fost găsit vinovat pe 30 mai de către justiţia din New York de „falsificare agravată a registrelor contabile pentru a ascunde o conspiraţie de pervertire a alegerilor din 2016”. Sentinţa sa va fi pronunţată pe 11 iulie. Dar această primă condamnare penală, fără precedent pentru un fost preşedinte american, în cea mai puţin grea din punct de vedere politic dintre cele patru proceduri, riscă să fie şi singura înainte de vot.

Prin diferite recursuri, avocaţii lui Donald Trump au reuşit să amâne celelalte procese până la noi ordine, la nivel federal pentru reţinerea de documente clasificate după plecarea sa de la Casa Albă şi în faţa instanţelor statului-cheie Georgia (sud-est) pentru ingerinţă electorală în 2020. Dacă va fi ales din nou, Donald Trump ar putea, odată învestit în ianuarie 2025, să dispună oprirea urmăririle penale împotriva lui.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro