Reclamă

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis miercuri să audieze argumentele prin care TikTok și compania sa-mamă, ByteDance, cu sediul în China, caută să blocheze o lege ce le-ar obliga să vândă aplicația de videouri scurte, sub amenințarea interdicției, pentru motive de securitate națională, transmite AFP și Reuters, prin Agerpres.

Legea, adoptată în aprilie de Congresul american cu o majoritate bipartizană semnificativă, urmărește să prevină posibilele riscuri de spionaj și manipulare a utilizatorilor platformei de către autoritățile de la Beijing. TikTok a respins în mod repetat acuzațiile că ar fi furnizat informații guvernului chinez și a asigurat că va refuza orice solicitare de acest fel.

Apelul inițial al TikTok împotriva legii a fost respins de Curtea Federală de Apel din Washington pe 6 decembrie, iar solicitarea de suspendare a legii a fost de asemenea refuzată pe 13 decembrie. Cu toate acestea, Curtea Supremă a acceptat să examineze dosarul. Deși nu a suspendat aplicarea legii, prevăzută să intre în vigoare pe 19 ianuarie, Curtea Supremă a programat dezbaterile pentru 10 ianuarie. Dezbaterile vor aborda, în principal, dacă legea încalcă Primul Amendament al Constituției SUA, ce garantează libertatea de exprimare.

Legea este programată să intre în vigoare cu o zi înainte de inaugurarea noului președinte, Donald Trump. TikTok mizează pe sprijinul acestuia, având în vedere că el a declarat recent că are o „slăbiciune” pentru platformă. Se pare că Trump s-a întâlnit în aceeași zi cu CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew.

Luni, TikTok a condamnat din nou legea, calificând-o drept o formă de „cenzură masivă” și a subliniat că aplicarea sa ar duce la pierderi de peste un miliard de dolari în cifra de afaceri pentru micile întreprinderi de pe platformă și ar priva creatorii de conținut de câștiguri de aproape 300 milioane de dolari. TikTok deține aproximativ 170 milioane de utilizatori în Statele Unite.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro