Reclamă
Reclamă

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins încercarea grupurilor anti-avort și a unor medici de a restricționa accesul la pilula pentru avort, mifepristonă, oferind astfel o victorie administrației președintelui Joe Biden. Judecătorii au decis în unanimitate, cu 9-0, să anuleze decizia unei instanțe inferioare de a anula măsurile luate de Food and Drug Administration (FDA) în 2016 și 2021 care au facilitat prescrierea și distribuirea acestui medicament, utilizat în peste 60% din avorturile din SUA.

Instanța a hotărât că reclamanții din spatele dosarului care contesta mifepristona nu aveau calitatea juridică necesară pentru a continua cazul. Judecătorul Brett Kavanaugh a scris că, deși reclamanții nu prescriu și nu folosesc mifepristona, ei doreau ca FDA să îngreuneze prescrierea acesteia de către alți medici și accesul femeilor la pilulă. „În conformitate cu articolul III din Constituție, dorința unui reclamant de a face un medicament mai puțin disponibil pentru alții nu stabilește calitatea procesuală,” a scris Kavanaugh.

Acest caz a reprezentat un nou front în bătălia privind dreptul la avort în Statele Unite. Curtea Supremă a anulat în 2022 precedentul Roe vs. Wade din 1973, care legalizase avortul la nivel național, ceea ce a determinat numeroase state să adopte măsuri de interzicere sau restricționare considerabilă a acestei proceduri. Decizia SCOTUS de acum păstrează intacte modificările FDA care permit avorturile medicamentoase până la 10 săptămâni de sarcină și livrarea prin curier a medicamentului.

Reclamă

Președintele Joe Biden, un susținător declarat al dreptului la avort, a salutat decizia, dar a avertizat că lupta pentru libertatea reproducerii continuă. „Nu schimbă faptul că, în urmă cu doi ani, Curtea Supremă a răsturnat precedentul Roe vs. Wade, iar femeile au pierdut un drept fundamental,” a declarat președintele.

Decizia Curții Supreme vine în contextul în care Consiliul de Apel al celui de-al cincilea circuit al SUA a intentionat să restricționeze măsurile FDA din 2016 și 2021. Aceasta a fost, de fapt, prima dată când o instanță a contestat autoritatea FDA de a reglementa un medicament aprobat. Reclamanții, conduși de Alliance for Hippocratic Medicine, au susținut că FDA a încălcat legea federală când a relaxat restricțiile asupra mifepristonei.

Cu toate că decizia Curții Supreme finalizează episodul legal curent privind mifepristona, Statele Idaho, Missouri și Kansas, care se opun cu tărie avortului, și-au exprimat deja intenția de a continua lupta juridică. În plus, se așteaptă ca SCOTUS să se pronunțe în viitorul apropiat și asupra altor cazuri legate de restricționarea avortului.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro