Reclamă
Reclamă

Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat vineri o reglementare federală care interzicea un accesoriu pentru multiplicarea cadenţei tirului puştilor semiautomate, cunoscut sub numele de ‘bump stock’. Dispozitivul era interzis din 2018, după masacrul din Las Vegas.

Cu şase voturi ale judecătorilor conservatori contra trei ale celor progresişti, Curtea a afirmat că Biroul pentru alcool, tutun, arme de foc şi explozibili (ATF), o agenţie federală, şi-a depăşit autoritatea atunci când, în 2018, a inclus accesoriul ‘bump stock’ în categoria mitralierelor, interzise de o lege din 1934.

‘Considerăm că o puşcă semiautomată echipată cu un bump stock nu este o „mitralieră”, întrucât nu poate trage mai mult de o lovitură printr-o „simplă apăsare a trăgaciului”’, a scris Clarence Thomas în numele majorităţii, referindu-se la textul de lege din 1934, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Reclamă

În contextul acestui dosar figurează masacrul de la Las Vegas, cel mai grav din istoria modernă a SUA, în care 58 de persoane au fost ucise şi peste 500 rănite la 1 octombrie 2017. Majoritatea celor 22 de arme deţinute de autorul acelui carnagiu erau dotate cu accesoriul respectiv, astfel încât autorul a putut trage cu o cadenţă de până la 9 gloanţe pe secundă.

ATF a început să-şi revizuiască poziţia cu privire la acest accesoriu în urma tragediei de la Las Vegas. În decembrie 2018, administraţia preşedintelui de la acea vreme, Donald Trump, a interzis ‘bump stocks’.

După anunţul de vineri, Michael Tyler, director de comunicare al campaniei de realegere a preşedintelui actual Joe Biden, a criticat decizia Curţii Supreme, referindu-se la faptul că trei judecători conservatori dintre cei nouă magistraţi ai instanţei au fost numiţi de Trump. ‘Armele de război nu-şi au locul pe străzile Americii, dar judecătorii lui Trump de la Curtea Supremă au decis că lobby-ul armelor este mai important decât siguranţa copiilor noştri şi a comunităţilor noastre’, a susţinut el, potrivit Reuters.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro