Curtea Supremă a Statelor Unite a interzis TikTok în SUA printr-o decizie care obligă celebra aplicație chineză de partajare video să fie vândută unei companii americane, având în vedere preocupările de securitate națională. Legea referitoare la protecția americanilor de aplicațiile controlate de adversari străini stipulează că, dacă aplicația nu va fi vândută, aceasta va deveni ilegală în SUA, interzicând inclusiv magazinelor de aplicații precum Google și Apple să o distribuie utilizatorilor lor.
Conform acestei legi, promulgată în aprilie anul trecut de președintele Joe Biden, TikTok va fi eliminat din magazinele de aplicații. Deși utilizatorii actuali nu vor fi imediat afectați, noii utilizatori nu vor mai putea descărca aplicația. Aplicația este utilizată în prezent de aproximativ 170 de milioane de persoane în Statele Unite.
Reprezentanții TikTok au declarat că „dezinvestirea nu este o opțiune fezabilă” și că vor fi forțați să închidă aplicația dacă guvernul american nu va garanta că furnizorii de servicii nu vor fi răspunzători pentru încălcarea legii care interzice aplicația.
„În cazul în care administrația Biden nu furnizează imediat o declarație definitivă care să mulțumească cei mai importanți furnizori de servicii, asigurând neaplicarea legii, din păcate TikTok va fi forțat să se închidă pe 19 ianuarie”, au precizat oficialii TikTok. De asemenea, au adăugat că declarațiile recente ale Casei Albe și Departamentului de Justiție nu au oferit garanțiile necesare pentru asigurarea disponibilității aplicației.
Decizia Curții Supreme a fost unanimă și a concluzionat că legea federală privind interdicția TikTok nu încalcă libertatea de exprimare, stipulată de Primul Amendament al Constituției. Potrivit instanței, legea a fost formulată fără intenția de a restricționa libertatea de exprimare, ci pentru a proteja securitatea națională în follow-up la preocupările legate de colectarea datelor de către TikTok.
Casa Albă a declarat că TikTok ar putea rămâne disponibil în SUA, dar numai sub proprietate americană sau sub o altă entitate care să răspundă preocupărilor de securitate. De asemenea, administratia actuală a precizat că acțiunile legate de implementarea acestei legi vor fi responsabilitatea viitoarei administrații, presupunând că președintele ales Donald Trump ar putea adopta un ordin executiv care să permită funcționarea aplicației.