Curtea Internațională de Justiție (CIJ), înaltul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite, a impus joi Israelului obligația de a furniza „asistență umanitară de urgență” în Fâșia Gaza, în contextul unei situații critic descrise ca „foamete care se instalează” pe acest teritoriu palestinian. CIJ a subliniat necesitatea acestei acțiuni conform obligațiilor Israelului derivând din Convenția pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.
Decizia vine ca răspuns la o solicitare făcută de Africa de Sud în luna martie, cerând CIJ să impună Israelului măsuri suplimentare, în adiție la cele stabilite inițial în 26 ianuarie. Reacționând la această cerere, Israelul a catalogat solicitarea ca fiind „scandaloasă” și „respingătoare din punct de vedere moral”.
În urma evaluării, Curtea a observat o deteriorare accentuată a condițiilor de viață pentru palestinienii din Fâșia Gaza, concluzionând că aceștia nu doar că se aflau în risc de foamete, dar acum se confruntă direct cu acest scenariu. Drept urmare, a ordonat Israelului să asigure fără întârziere asistența necesară, mărind capacitatea și numărul punctelor de trecere terestre și menținându-le operative pe durata necesară.
Africa de Sud a aplaudat decizia CIJ, subliniind gravitatea situației prin care mortea palestinienilor nu este provocată doar de conflictul armat, ci și de boli și foamete.
Deși ordinele emise de CIJ sunt obligatorii, instituția nu dispune de mecanisme proprii pentru asigurarea implementării acestora. Contextul acestei ordonanțe include acuzațiile aduse Israelului de comiterea unui genocid în Fâșia Gaza, acuzații negate de Israel. Inițial, în luna ianuarie, CIJ solicitase Israelului să evite genocidul în timpul operațiunilor sale militare și să permită ajutor umanitar pentru Gaza, urmat de o solicitare adițională din partea Africii de Sud referitoare la acțiuni militare anunțate de Israel în Rafah, o solicitare ulterior respinsă de CIJ.