Reclamă

Statul român este obligat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure unei asociații din Borșa, Maramureș, punând România în fața unei decizii istorice. În absența restituirii, România ar putea plăti despăgubiri de peste 61 milioane de euro, alături de compensații pentru alți 27 de reclamanți afectați de încălcarea dreptului de proprietate.

Încă din urmă cu 20 de ani, persoanele care dețineau păduri în această regiune au obținut dreptul legal de a-și recupera proprietățile. Cu toate acestea, acest drept nu a fost aplicat. CEDO, sesizată acum doi ani, a oferit statului român un termen de doi ani pentru a încheia o înțelegere amiabilă cu proprietarii pădurilor.

Odată termenul expirat, CEDO a hotărât că, în lipsa restituirii terenurilor, România trebuie să plătească despăgubiri importante. Ministerul de Finanțe va trebui să asigure suma de despăgubire din bugetul de stat, iar acestea trebuie plătite în termen de trei luni, cu opțiunea unei rambursări prin restituire într-un termen de 12 luni.

Pe lângă pădurile din Borșa, CEDO a hotărât și plata de compensații suplimentare pentru 27 de reclamanți a căror proprietate a fost încălcată. Decizia este definitivă, dar permite statului român să ceară reexaminarea la Marea Cameră a CEDO, doar cu privire la cuantumul despăgubirilor stabilite.

Încercările Guvernului român de a obține reexaminarea dosarului au început încă din 2022, în urma unor relatări media conform cărora Asociația Composesoratul Borșa ar fi folosit documente neautentice pentru a se legitima drept urmași ai vechiului Composesorat Borșa, deposedat după instaurarea regimului comunist. Investigațiile Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Parchetului General și Corpului de Control al Ministerului de Interne nu au dus încă la clarificări în acest sens.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro