Reclamă
Reclamă

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a pus capăt unei lupte juridice de 17 ani între lanțul irlandez Supermac’s și rivalul global McDonald’s pentru utilizarea mărcii „Big Mac” pentru burgerii de pui. Multinaționala fast-food fondată în SUA și-a pierdut dreptul de a folosi numele „Big Mac” în UE pentru burgerii de pui, informează The Guardian.

Decizia CEJ pune capăt unei lupte juridice maraton a operatorului irlandez Supermac împotriva rivalului său global. Un purtător de cuvânt al Supermac’s a spus că lanțul are, de asemenea, un caz similar pe rol în Marea Britanie, care, dacă va avea succes, ar putea duce la o extindere pe piața britanică.

Lupta legală a început în 2007, când Supermac a încercat să-și înregistreze numele în UE ca marcă comercială pentru restaurante, cu scopul de a se muta în restul Europei, determinând McDonald’s să se opună cererii Supermac’s pentru nume și logo. McDonald’s a susținut că numele era prea asemănător cu burgerii Big Mac și ar provoca confuzie în rândul clienților, câștigând o victorie parțială în 2016, când Supermac’s a primit marca comercială pentru numele restaurantului său, dar nu pentru multe alimente și băuturi.

Reclamă

În anul următor, lanțul irlandez fondat în 1978 în Ballinasloe, Galway, a depus o cerere la Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) pentru a pune capăt utilizării exclusive a termenului „Big Mac” de către McDonald’s. Acesta a susținut că marca nu a fost utilizată cu adevărat în UE și a acuzat McDonald’s că vrea să „intimideze, înregistrând nume de mărci care sunt pur și simplu puse deoparte pentru a fi utilizate împotriva viitorilor concurenți”.

EUIPO a susținut parțial cazul lui Supermac în 2019, iar miercuri CEJ a dat decizia în favoarea acesteia, de a elimina „Big Mac” ca denumire comercială de restaurant și de a opri gigantul de a-l folosi pe produse de pasăre. CEJ spune că „McDonald’s nu a dovedit că marca în litigiu a fost utilizată în mod real în ceea ce privește produsele „sandvișuri cu pui”, „mâncăruri preparate din produse din carne de pasăre” și „serviciile prestate sau asociate cu operarea restaurantelor și a altor unități sau facilități angajate în furnizarea de alimente și băuturi preparate pentru consum și pentru facilități de transport”.

Un purtător de cuvânt al McDonald’s a declarat că „decizia instanței UE nu ne afectează dreptul de a folosi marca „Big Mac”. Big Mac-ul nostru iconic este iubit de clienții din toată Europa și suntem încântați să continuăm să servim cu mândrie comunitățile locale, așa cum am făcut-o de zeci de ani.”

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro