Reclamă

Fondurile dedicate mobilității militare în Uniunea Europeană (UE) au fost epuizate, atrage atenția Curtea Europeană de Conturi. Acest lucru vine în contextul unei nevoi crescute de rapiditate și eficiență în transportul echipamentelor militare dintr-un capăt în celălalt al UE, în fața amenințării persistente din partea Rusiei pe flancul estic al Europei. Tony Murphy, președintele Curții, a declarat într-o conferință video că, deși există o nevoie clară de rapiditate, deplasarea trupelor și a armamentului prin statele membre rămâne problematică.

Între 2021 și 2027, Uniunea Europeană a alocat 1,7 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură, cum ar fi cele feroviare, rutiere și de terminale intermodale, și pentru reducerea formalităților administrative. Totuși, această sumă este considerată modestă în comparație cu cele 326 de miliarde de euro cheltuite de cele 27 de state membre pentru apărare în 2024. În raportul publicat miercuri, Curtea Europeană de Conturi subliniază că fondurile au fost integral consumate până la sfârșitul anului 2023.

Potrivit Curții, vor trece mai mult de patru ani până când fonduri europene vor fi din nou disponibile pentru mobilitatea militară, subliniind lipsa unor estimări solide din partea UE și a Comisiei Europene privind finanțarea necesară pentru a atinge obiectivele stabilite. Raportul Curții mai menționează că costurile unui singur proiect major de infrastructură depășesc adesea întreaga sumă alocată.

Curtea observă, de asemenea, că doar 95 de proiecte au fost finanțate în 21 de state membre, majoritatea localizate în estul UE. În mod specific, pe ruta sudică spre Ucraina, UE nu a finanțat niciun proiect în Grecia, deși două propuneri îndeplineau criteriile necesare. Curtea deplânge faptul că utilitatea militară a proiectelor nu a fost luată suficient în considerare la selectarea acestora.

În plus, o problemă identificată de Curtea Europeană de Conturi este lipsa unui punct de contact unic la nivelul UE pentru mobilitatea militară, după cum a subliniat și Tony Murphy.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro