Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat joi Ungaria să plătească o sumă forfetară de 200 de milioane de euro și penalizări de un milion de euro pe zi de întârziere pentru nerespectarea dreptului UE în domeniul azilului, conform informațiilor furnizate de News.ro.
Curtea a constatat că Budapesta nu a aplicat hotărârea CJUE din decembrie 2020, care condamna Ungaria pentru „nerespectarea reglementărilor dreptului Uniunii în privinţa procedurilor acordării unei protecţii internaţionale şi întoarcerii cetăţenilor unor ţări terţe”.
Guvernul Ungariei, cunoscut pentru opoziția sa față de migrație, a adoptat o linie dură împotriva intrării imigranților în țară, ridicând garduri la graniță și încercând să-i împiedice să intre. Într-un comunicat, CJUE a declarat: „În hotărârea sa, Curtea susține că Ungaria nu a luat măsurile necesare pentru a se conforma hotărârii din 2020”. De asemenea, instanța a subliniat că „evitarea în mod deliberat a aplicării unei politici comune a UE constituie o încălcare fără precedent și extrem de gravă a dreptului UE”.
Aceste măsuri vin ca urmare a atitudinilor stricte ale guvernului de la Budapesta față de migrație, care a inclus construirea de garduri la frontieră și măsuri restrictive pentru a împiedica intrarea imigranților. Condamnarea impusă de CJUE reflectă gravitatea situației și necesitatea ca toate statele membre să respecte politicile comune ale Uniunii Europene.
Astfel, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit clar că nerespectarea reglementărilor comune în domeniul azilului și protecției internaționale nu va fi tolerată și va atrage penalizări financiare substanțiale.