Peste patru milioane și jumătate de români, echivalentul a 20% din populația țării, nu beneficiază de apă curentă în casă. Raportul Curții de Conturi, care a devenit subiect al unei discuții arzătoare, confirmă așteptările în privința problemelor de infrastructură, dezvăluind că 41% din populație nu are acces la canalizare.
În mediul rural, situația este și mai problematică – 59% dintre locuitori nu au apă curentă, iar 84% nu dispun de canalizare. În comuna Crevenicu, județul Teleorman, de exemplu, există pe hârtie o rețea de apă potabilă funcțională încă din 2002, dar aceasta nu a fost niciodată pusă în funcțiune. Primarul local, Iancu Constantin, explică: „Noi, la Ministerul Dezvoltării figurăm cu apă din 2002, a fost program care… conducta este, dar restul nu mai e nimic.”
Raportul evidențiază și lipsa unei viziuni strategice în privința extinderii rețelelor de apă și canalizare, cu mai multe ministere și autorități publice împărțind responsabilitățile fără coordonare. Finanțările divergente și atingerea lentă a obiectivelor sunt alte probleme menționate.
Președintele Asociației Comunelor din România, Emil Draghici, confruntă aceste critici, subliniind importanța acestor programe pentru dezvoltarea locală. Cu toate acestea, 70% din operatorii de apă nu sunt licențiați, iar peste 700 de localități operează cu rețele de apă fără autorizație sanitară, ceea ce reprezintă un risc major pentru sănătatea publică.
Într-o declarație pentru presă, Constantin Toma, președintele executiv al Asociației Municipiilor din România, semnalează lipsa de coordonare între cele trei ministere care oferă finanțări: Ministerul Dezvoltării, MIPE și Ministerul Mediului. Riscurile incalculabile nu se limitează la sănătatea publică; Comisia Europeană a inițiat procedura de infringement împotriva României pentru nerespectarea directivelor europene, ceea ce ar putea conduce la o amendă de peste 10 miliarde de euro.
Rapoartele arată că depășirile concentrațiilor maxime admise ale unor substanțe în apa de consum sunt un fenomen frecvent în localitățile mici. O localnică mărturisește: „Bem de aici, v-am zis, că nu avem încotro…” Totuși, riscurile nu sunt bine înțelese de săteni, care nu știu ce substanțe consumă.
În concluzie, raportul Curții de Conturi ridică numeroase probleme legate de accesul la apă și canalizare în România, cu efecte grave asupra vieții de zi cu zi pentru milioane de români și determinând posibile sancțiuni europene severe.