Curtea de Casație a Franței a respins miercuri recursul fostului președinte Nicolas Sarkozy, transformând în definitivă condamnarea acestuia pentru corupție și trafic de influență. Nicolas Sarkozy va purta o brățară electronică pentru o perioadă de un an, marcând o premieră în istoria modernă a Franței, având în vedere că este primul fost șef de stat condamnat la o astfel de pedeapsă.
Pedeapsa, care fusese suspendată inițial până la decizia Curții de Casație, este acum aplicabilă. Nicolas Sarkozy urmează să se prezinte în fața unui judecător pentru stabilirea termenilor monitorizării electronice. Avocatul său, Patrice Spinosi, a declarat că Sarkozy „se va conforma, evident, sancțiunii pronunțate care este de acum definitivă”.
În paralel, fostul președinte francez intenționează să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a-și apăra drepturile pe care consideră că instanțele franceze le-au încălcat.
Condamnarea definitivă vine înaintea începerii unui nou proces, planificat pentru 6 ianuarie, legat de suspiciuni privind finanțarea libiană a campaniei sale prezidențiale din 2007. În dosarul recent soluționat, Sarkozy a fost găsit vinovat pentru tentativa de a obține informații favorabile în schimbul unei poziții onorifice în Monaco.
Nicolas Sarkozy, avocatul său Thierry Herzog și înaltul magistrat Gilbert Azibert au fost acuzați că au format un „pact de corupție”. Fostul președinte și colaboratorii săi au negat în permanență acuzațiile și au contestat în special legalitatea interceptărilor folosite ca probă. Patrice Spinosi a menționat o hotărâre CEDO din 2016, afirmând că discuțiile dintre un avocat și clientul său nu pot serve drept dovezi împotriva acestuia.
În contextul acestui caz, Curtea de Casație și-a reafirmat rolul de a asigura aplicarea corectă a legilor, fără a evalua fondul dosarului. În anul 2025, se așteaptă ca instanța să analizeze și contestația referitoare la o altă condamnare a lui Sarkozy, legată de cheltuieli excesive în campania electorală din 2012.