Președintele Croației, Zoran Milanovic, nu va putea ocupa simultan funcțiile de președinte și prim-ministru, conform unei decizii recente a Curții Constituționale. În ciuda încercărilor sale de a candida pentru funcția de prim-ministru în cadrul alegerilor parlamentare, instanța a subliniat incompatibilitatea acestei candidaturi cu Constituția țării.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele Curții Constituționale, Miroslav Separovic, a reiterat că Milanovic fusese avertizat anterior despre necesitatea de a demisiona dacă dorește să participe la alegerile legislative. „Toată lumea trebuie să respecte Constituţia şi legea”, a afirmat Separovic, adăugând „Preşedintele a fost atenţionat la timp… Acum, gata. El nu mai poate fi prim-ministru”.

Milanovic, care a ocupat funcția de premier între 2011 și 2016, a generat controverse prin candidatura sa și prin criticile aduse judecătorilor constituționali, pe care i-a numit „țărani analfabeți” și „muște enervante din grajd”, sugerând chiar că ar avea legături cu grupări infracționale.

Alegerile parlamentare nu au avut un câștigător clar, partidul conservator al lui Andrej Plenkovic obținând 61 de locuri, în timp ce SPD-ul lui Milanovic a câștigat 42 de locuri. Între timp, Mișcarea Patriotică s-a clasat pe locul trei cu 14 mandate. Negocierile pentru formarea unei coaliții guvernamentale continuă, fără o majoritate clară conturată până în prezent.