Curtea Constituţională a României (CCR) a decis joi că legea care acorda burse de performanță exclusiv elevilor înscriși în sistemul de învățământ preuniversitar de stat este neconstituțională. Hotărârea CCR vine după admiterea unei excepții de neconstituționalitate referitoare la sintagma „de stat” din articolul 82 alineatul (1) al Legii educației naționale 1/2011.
Conform unui comunicat transmis de Agerpres, Curtea a constatat că sintagma respectivă creează o discriminare între elevii care urmează cursurile în sistemul de stat și cei din sistemul de învățământ particular sau confesional. Judecătorii constituționali au explicat că această discriminare este contrară articolelor 16 alineatul (1), 32 și 49 din Constituția României.
CCR a subliniat faptul că legea, prin includerea sintagmei „de stat”, permitea acordarea bursei de performanță doar elevilor din învățământul preuniversitar de stat, eliminând în mod nejustificat și nerezonabil elevii din mediul particular și confesional de la această oportunitate. Această măsură a fost găsită incompatibilă cu principiile de egalitate prevăzute de Constituție.
Legea educației naționale nr. 1/2011, modificată anterior prin Ordonanța de urgență a Guvernului 69/2022, va trebui revizuită pentru a elimina discriminarea și a permite accesul echitabil la burse de performanță pentru toți elevii, indiferent de tipul instituției de învățământ la care sunt înscriși.
În concluzie, decizia CCR obligă la o reanalizare legislativă care să corespundă cerințelor constituționale și să asigure egalitatea de tratament pentru toți elevii ce demonstrează performanțe deosebite, indiferent dacă sunt înscriși în școli de stat, particulare sau confesionale.