Curtea Constituțională discută astăzi, începând cu ora 11.00, cererile de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, depuse de doi candidați: Cristian Terheș și Sebastian Popescu, care s-au clasat pe locurile 9 și 12 la scrutinul din 19 noiembrie. Cristian Terheș a candidat din partea Partidului Național Conservator Român și a obținut 1,04% din voturi, iar Sebastian Popescu, susținut de Partidul Noua Românie, a obținut 0,16%.
Sebastian Popescu susține că rezultatele alegerilor au fost influențate de Călin Georgescu prin „finanțare ilegală a întregii campanii electorale cu susținere externă” menită să destabilizeze România. Acesta acuză folosirea de tehnici de dezinformare în mediul online prin rețele organizate care amplificau mesajele în mod coordonat. Popescu îl descrie pe Georgescu drept „omul sistemului”, care și-a promovat campania „sub eticheta #echilibrușiverticalitate”.
Cristian Terheș reclamă că Elena Lasconi ar fi beneficiat de „propaganda electorală” care a influențat rezultatul votului. Terheș menționează că lideri de marcă ai USR au îndemnat electoratul român din diaspora să o voteze pe Lasconi și afirmă că diferența dintre Lasconi, clasată pe locul al doilea, și locul al treilea este minoră, fiind determinată de interferențe externe. În privința lui Georgescu, Terheș acuză folosirea de „boți” pentru campania electorală, inclusiv în ziua votului, ceea ce este interzis prin legislație.
Conform Legii 47/1992, CCR are autoritatea de a anula alegerile dacă dovada fraudei care ar putea influența rezultatul este dovedită. În cazul anulării, alegerile trebuie repetate în a doua duminică de la data anulării.
Călin Georgescu a comentat, spunând că anularea alegerilor ar face viitorul președinte „ridicol și total nedemocratic”. De asemenea, Elena Lasconi, candidata USR, consideră că anularea ar reprezenta o gravă încălcare a democrației românești. Liderul interimar PNL, Ilie Bolojan, afirmă că anularea alegerilor este „o chestiune sensibilă” și deciziile ar trebui făcute cu responsabilitate.
Fostul judecător CCR, Petre Lăzăroiu, declară că pentru ca CCR să decidă anularea e necesar să dispună de documente solide. Decizia în cazul celor două sesizări este așteptată înainte de începerea campaniei pentru turul II al alegerilor, programată să demareze la 29 noiembrie, cu alegerile din turul II având loc pe 8 decembrie.