Atelierele și cursurile au loc la Info Pointul Antiseismic District de la parterul clădirii Magheru One până în data de 25 mai. Acestea includ pregătire pentru cutremur, cursuri de prim ajutor, consultanță despre consolidări seismice și discuții despre vulnerabilitatea la cutremur a clădirilor din București.

Participarea se face pe bază de înscriere pe antiseismic.info.

Este primul Info Point de pregătire în caz de cutremur din România și funcționează în cadrul Antiseismic District. Un proiect de informare și educare despre seisme inițiat în 2019 de ARCEN și Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic. Se află pe bd. Magheru, nr. 1, la parterul clădirii Magheru One.

Sursa: Social Media

Cum să acorzi primul ajutor

Bucureștenii, adulți sau copii, pot învăța cum să acorde primul ajutor, ce trebuie să conțină rucsacul de urgență, cum să se comporte în timpul și după un seism, de ce sunt clădirile vulnerabile și ce este necesar să conțină dosarul de consolidare a unui bloc.

Înscrierile online pentru săptămâna următoare au început și constau în:

  • Modul de pregătire în caz de cutremur pentru studenți, organizat de Crucea Roșie Sector 6: marți, 10 mai, orele 18:00-20.00;
  • Curs de pregătire în caz de cutremur pentru adulți, organizat de ARCEN și Re:Rise: miercuri, 11 mai, orele 18.30-20:30;
  • Atelier de pregătire pentru cutremur destinat copiilor între 6 și 10 ani, organizat de Crucea Roșie Sector 6: sâmbătă, 14 mai, orele 10:00-12:00;
  • Modul de pregătire în caz de cutremur pentru adulți, organizat de Crucea Roșie Sector 6: sâmbătă, 14 mai, între 12:30 și 14:30;
  • Curs de prim ajutor pentru adulți, organizat de Crucea Roșie Sector 6: sâmbătă, 14 mai, 15:00-18:00; Curs de prim ajutor premedical de bază, ținut de Crucea Roșie Sector 6: duminică, 15 mai, între 10:00 și 15:00.

Mai bine de trei sferturi din populația României ar avea de suferit în cazul unui cutremur precum cel din 1977

Cu atât mai mult, în a doua jumătate a lunii mai vor avea loc cursuri de pregătire special pentru profesori. Iar inginerul Matei Sumbasacu, fondatorul Re: Rise, va vorbi despre vulnerabilitatea seismică a Bucureștiului. Pe 21 și 22 mai, bucureștenii vor putea vizita o expoziție mobilă despre cutremure (MOBEE) amenajată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Întregul calendar poate fi consultat aici.

Anul acesta s-au împlinit 45 de ani de la cutremurul de 7,4 grade pe scara Richter din 4 martie 1977. Dezastru care a omorât peste 1.500 de oameni, aproape 1.400 dintre ei doar în București. Alți peste 11.300 au fost răniți. Bucureștiul a rămas orașul cu cel mai mare risc seismic din România, aflându-se, totodată, printre primele orașe din lume ca vulnerabilitate la risc seismic.