Reclamă
Reclamă

Sunt noi negocieri azi între conducerea TAROM și reprezentanții piloților, în timp ce protestul nedeclarat pare să continue. În această dimineață, cursele din Iași, Suceava și Baia Mare nu au plecat spre București. Ieri, peste 30 de zboruri au fost anulate cu puțin timp înainte de decolare, după ce piloții sau copiloții au anunțat că nu sunt apți de zbor. Pierderile totale ale companiei aeriene se ridică la 2,5 milioane de euro.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că decizia piloţilor de a se declara inapţi cu scurt timp înaintea zborului este o „împingere la maxim situaţiei”.

„Nu ştiu dacă e o îmbolnăvire în masă, în acest moment, sau e o grevă. Eu cred că această tactică adoptată, de a se declara cu 10 minute, un sfert de oră, jumătate de oră înainte de a începe zborul, inapţi de zbor a dus, de fapt, la ceea ce s-a întâmplat pe aeroport. Dacă o grevă în adevăratul sens al cuvântului este anunţată, oamenii nu mai vin în aeroport, trec de filtre, îşi predau bagajele, aşteaptă la poarta de îmbarcare şi cu 10 minute înainte sunt anunţaţi că acea cursă e anulată. Aici este această împingere la maxim a acestei situaţii. Am avut în urmă cu trei luni o grevă a personalului de bord la Lufthansa. A fost anunţată din timp, toată lumea a ştiut, toată Europa a ştiut, oamenii nu au mers şi şi-au reprogramat din timp toate aceste zboruri”, a spus Sorin Grindeanu luni seara la Antena 3, potrivit News.ro.

Reclamă

Ministrul Transporturilor a precizat că la prima oră a dimineaţii a fost constituită o echipă care să negocieze cu cei de la TAROM. „Am aflat de această situaţie, azi noapte la ora 1 şi jumătate. De dimineaţă am constituit rapid la minister o echipă care să încerce să negocieze. (…) Eu azi am încercat, alături de colegii din minister, să mediem acest dialog”, a mai spus Grindeanu care a subliniat că reprezentanţii personalului de bord au cerut o majorare a salariilor cu 40 la sută.

Ministrul a explicat că „cel mai rău este pentru oamenii care vin în aeroport”, în condițiile în care peste 30 de zboruri au fost anulate. „Înţeleg că ai revendicări, dar înţeleg să faci paşii corecţi şi în respect faţă de pasageri”, a mai spus ministrul.

El a precizat că TAROM va trebui să plătească despăgubirile călătorilor care nu au putut zbura în cursul zilei, deşi situaţia financiară a TAROM este precară. „Mi-aş dori să existe înţelegere din partea tuturor. Această situaţia a apărut efectiv peste noapte, mi-aş dori să dispară la fel de repede”, a adăugat ministrul Transporturilor.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro