Guvernul a decis să reducă cheltuielile bugetare prin desființarea mai multor posturi, ceea ce va duce la concedierea a mii de angajați din sectorul public. Această măsură are ca scop garantarea obținerii fondurilor europene promise prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Liderii politici doresc să comaseze instituții, să reducă numărul de consilieri și să elimine diverse indemnizații. Se urmărește o economie de până la 6 miliarde de lei. În prezent, fiecare minister are între 3 și 8 secretari de stat, în total fiind 96 de astfel de posturi, majoritatea ocupate. Reducerea lor cu 20% ar însemna eliminarea a 19 posturi.

Guvernul a decis! Acești români vor fi dați afară

Salariile secretarilor de stat variază între 11.600 și 16.600 de lei brut, cele mai mari fiind la ministerele Afacerilor Externe, Economiei, Justiției, Familiei și Educației, în timp ce cele mai mici sunt la Finanțe. Secretarii de stat au propriul cabinet, cu doi funcționari care câștigă în medie 5.000 de lei net. La acestea se adaugă încă un director și 3 sau 4 funcționari în cabinetul ministrului. În total, organigramele includ de la câteva sute până la două mii de posturi.

Pentru a eficientiza aceste măsuri fiscale, a fost publicat un proiect de ordonanță care propune noi impozite și taxe. Printre acestea se numără un impozit de 3% pentru microîntreprinderi cu venituri de peste 300.000 de lei, impozit pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare, și scutirea de impozit pentru IT-iști se aplică doar pentru veniturile sub 10.000 lei, nu pentru toți.

Cum vor politicienii să acopere găurile din buget. Acești angajați din România vor fi concediați

Cum vor să acopere autoritățile găurile din buget

Totodată, se prevede desființarea funcției publice de șef de birou și reducerea funcțiilor de conducere în cadrul unor ministere. De exemplu, la Transporturi se va reduce numărul de funcționari cu 12%, la Finanțe cu peste 2.000 de posturi, iar la Ministerul Muncii cu aproximativ 8%. Aceste măsuri sunt menite să acopere găurile din buget și să asigure un echilibru financiar în contextul redresării economice.