Iubitorii de cireșe așteaptă cu nerăbdare luna mai pentru a se bucura din plin de delicioasele fructe. Acestea au apărut deja în piețe însă la prețuri destul de piperate.
Pe lângă prețuri însă, cumpărătorii trebuie să fie atenți și la calitatea fructelor pe care le achiziționează iată câteva indicii de care poți ține cont atunci când cumperi cirede.
Nu toate soiurile de cireșe de mai au viermi
Numeroase persoane se feresc să cumpere cireșe de teama că acestea ar putea fi pline de viermi. Astfel de cazuri se întâmplă atunci când aceste fructe nu au fost tratate cu pesticide. În general, cireșele de un roșu aprins sunt bune pentru consum. De altfel, cele care au culoarea vișiniu închis sunt mult mai dulci și printre cele mai căutate, însă mai ales acestea pot conține viermi.
Încă de la tarabă, cumpărătorii își pot da seama dacă cireșele au sau nu viermi. În general, textura învelișului nu este atât de fermă. De altfel, cele care conțin viermi nu sunt atât de ferme. Codițele lor nu mai sunt de un verde crud ci gălbui sau chiar maro.
Cum apar viermii în cireșe
La începutul lunii mai, în perioada în care unele soiuri de cireșe încep să se înroșească, muștele depun ouă pe aceste fructe. Ouăle cresc și se transformă în viermi care intră în cireșele deja dulci.
Totuși, dacă ai cumpărat cireșe care conțin viermi, poți scăpa de „micii dăunători” cu ușurință printr-o procedură rapidă. Secționează cireșele și pune-le într-un vas cu apă rece. Lasă-le 25-30 de minute și vei observa cum viermii se ridică la suprafață.
Musca cireșelor este unul dintre dăunătorii care pune an de an în pericol producția. Totuși consumul acestor fructe deseori pline de „vizitatori” nu este dăunător.