Pentru ziua de 1 Mai, dar și pentru următoarea perioadă, meteorologii anunţă vreme deosebit de schimbătoare în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile vor ajunge până la 27 de grade Celsius, în timp ce minimele se vor încadra între 4 și 8 grade Celsius, majoritatea lunii având diferențe destul de mari între zi și noapte.

Vremea se va încălzi în următoarele zile, iar temperaturile maxime trec de 25 de grade Celsius în partea de sud şi de vest a ţării, dar de 1 Mai se vor înregistra precipitaţii mai ales în partea de sud-vest potrivit directorului general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

„Vremea va fi în încălzire din punct de vedere termic în următoare săptămână, o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, iar de miercuri vom vorbi de valori ale temperaturilor aerului în partea de sud şi de vest a ţării de 27 de grade Celsius. Pentru ziua de 1 Mai, va fi o vreme mai caldă, dar instabilă în partea de sud-vest şi vest a ţării acolo unde pe profilul de sol 0-20 de centimetri situaţia este una satisfăcătoare. Din păcate, pentru zonele afectate de secetă acei 15 litri/mp de precipitaţii sau 20 de litri/mp la nivel izolat nu vor putea să compenseze deficitul mare şi de lungă durată. Pentru că vorbim şi pentru 4-11 mai şi 11-18 mai, la nivelul acestor două săptămâni, din prognozele pentru următoarele patru săptămâni, vor fi cantităţi deficitare de precipitaţii în aceleaşi zone în care şi în prezent seceta pedologică înregistrează valorile cele mai mari”, a spus Elena Mateescu, la Digi 24.

În prima zi a lunii, ploile îşi vor face apariţia în cantităţi destul de mari, mai ales în Oltenia, Banat, Crişana şi Maramureş, urmând ca izolat să existe condiţii de precipitaţii şi în Transilvania şi o parte din Moldova. vântul va sufla destul de puternic pentru această perioadă, cele mai întâlnite intensificări fiind în zonele montane.

„La acest moment aşa cum arată informaţiile meteorologice vor fi ploi de 1 Mai în partea de sud-vest, însemnând partea de vest a Olteniei, în Banat, Crişana, în Maramureş, iar la la nivel izolat în Transilvania şi în nordul Moldovei, vorbim de cantităţi de precipitaţii în medie de 10-15 litri/mp, iar in zonele de deal şi de munte, posibil 15-20 litri/mp. Aşa arată informaţiile la acest moment, dar pe măsura ce ne apropiem de intervalul respectiv vom reveni cu date noi. Din punct de vedere termic vorbim de valori la scara întregii ţări între 12 până la 18-19 grade Celsius în jumătatea de vest a ţării, iar în partea de sud-est de 24-25 de grade Celsius”, a mai declarat reprezentanta Administrației Naționale de Meteorologie.