Negocierile secrete din cadrul coaliției continuă în ceea ce privește rotativa guvernamentală. Au ieșit la iveală câteva informații importante. Nicolae Ciucă, premierul actual, va deveni vicepremier și ministru al Internelor, în timp ce Sorin Grindeanu va continua la Transporturi, conform informațiilor furnizate de Gândul.

Atât liberalii, cât și social-democrații au afirmat că vor ajunge cu siguranță la un acord în cadrul Coaliției în privința distribuirii ministerelor. S-au lansat mai multe ipoteze de lucru în spațiul public.

Conform surselor politice, premierul Nicolae Ciucă va deveni vicepremier în noul Guvern și va prelua și portofoliul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), deținut în prezent de Lucian Bode, liberalul.

Sursele au dezvăluit că social-democrații și liberalii au ajuns la un acord referitor la Ministerul Transporturilor și Ministerul Finanțelor.

„Sorin Grindeanu va rămâne cu 99% la Ministerul Transporturilor, iar PNL va prelua portofoliul de la Finanțe, deținut în prezent de PSD, în noul guvern”, dezvăluie aceste surse.

Cum va arăta viitorul Guvern al României! Au ieșit la iveală discuțiile secrete dintre PSD și PNL

Potrivit protocolului încheiat între PSD și PNL, Ministerul Transporturilor ar fi trebuit să treacă la liberali, dar noile înțelegeri arată că va rămâne la social-democrați.

În ceea ce privește Ministerul Finanțelor, protocolul prevedea ca acesta să fie preluat de liberali, ceea ce, conform surselor politice, se va întâmpla.

De asemenea, negocierile dintre social-democrați și liberali s-au concentrat și pe Ministerul Justiției, Ministerul Agriculturii și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Cum va arăta viitorul Guvern al României

Astfel, social-democrații vor prelua MIPE, condus în prezent de Marcel Boloș, iar Ministerul Justiției și Ministerul Agriculturii vor avea miniștri din partea PNL.

„Social-democrații vor păstra portofoliul Ministerului Transporturilor, iar în aceste condiții s-a convenit ca Ministerul Justiției și cel al Agriculturii să fie preluate de miniștri liberali. În ceea ce privește Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, portofoliu care va reveni PSD conform protocolului încheiat”, au declarat sursele.

Protocolul PNL-PSD prevede că, la schimbarea premierului, conform rotației politice convenite:

  • vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;
  • ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit de un membru PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  • ministrul Finanțelor Publice din partea PSD va fi înlocuit de un membru PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
  • coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de un reprezentant al PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

Marcel Ciolacu se pregătește să devină premier

Marcel Ciolacu se pregătește să preia funcția de premier în urma rotației guvernamentale. Liderul social-democraților a declarat că se pregătește și pentru o posibilă alianță politică între PSD și PNL în viitor.

„Colaborez intens cu echipele noastre din Partidul Social Democrat și avem discuții, în special în domeniul economic, deoarece consider că acesta va fi cel mai important aspect în perioada următoare. Avem discuții detaliate cu colegii noștri despre fondurile europene, pentru a ne asigura că niciun mecanism nu este blocat și că lucrurile nu sunt în mâinile unei singure persoane. Avem discuții concrete despre situația militară din zona Mării Negre.

Nu ascund faptul că cred că soluția și după 2024 este o coaliție largă între cele două partide. Cred că, împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, putem contura o coaliție sau chiar o alianță din 2024 înainte”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.